Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2]  »»


2019.04.25. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése kampány
- konferencia a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében 100 fő részvételével konferenciát tartottunk, amelyet Marczinkó Zoltán a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitott meg.

Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár úr megnyitójában kiemelte, hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon, ezért még hangsúlyosabb kérdés, hogy az elvégzett munkának nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos a fejlődés szempontjából.

Minőségi munka, európai színvonalú teljesítmény azonban csak egészséges munkavállalótól várható el, aki korszerű, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között dolgozik. A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

A rendezvény programja

A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra.

Nesztinger Péter a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának vezetője összefoglalta az ellenőrzés tapasztalatait a munkahelyeken alkalmazott veszélyes anyagok területén.

A konferencia helyet adott a Pénzügyminisztérium „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programja keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” pályázat eredményhirdetésének is. Az idei pályázat az Innováció a munkavédelemben címet viselte, a díjat a Pioneer Hi-Bred Zrt. kapta.
A Biztonságos munkahely díjat valamint az EU-OSHA Helyes gyakorlat díjakat Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár úr adta át.

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében meghirdetett Helyes Gyakorlat pályázat magyarországi díját és egyben az európai versenyben való részvétel lehetőségét az

 • NI Hungary Kft. „Egyedi veszélyes anyag kezelési rendszer az NI Hungary Kft-nél”című pályázata és az
 • EGIS Gyógyszergyár Zrt. „Egis Gyógyszergyár Zrt. teljes területére kiterjedő Védőruha megújítási program és védőfelszerelés viselése mellett végzendő munkafolyamatok feltérképezése, együttműködve az érdekképviseletekkel” című pályázata nyerte el.

Kiváló pályázatáért elismerésben részesültek:

 • a CHINOIN Zrt. „NO PARA – Paraformaldehid adagolás zárt rendszerben”,
 • a TIGÁZ Zrt. „Veszélyes anyagok kezelése a TIGÁZ-nál”, és a
 • a Mol Magyarország „Innováció a MOL veszélyes anyagok helyes kezelésének gyakorlatában” című pályázataikkal.

A konferencián előadások keretében bemutattuk a pályázatokat, a diákat az előadó(k) nevére kattintva érhetik el:

Képek a konferenciáról:
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2019-05-08,
Kapcsolódó hírek
2018.11.12 - Vállalkozásokat segítő aktualitások a munkavédelemben konferencia

Elsősorban a kisvállalkozások munkavédelmi információval való ellátására konferenciát szerveztünk a Gellért Hotel kistermében Budapesten 50 fő részvételével. A megnyitót az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője, Balogh Katalin tartotta, a rendezvény moderátora Mészáros Balázs, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesületének elnöke volt. Magyarország EEN munkavédelmi nagykövete tartott bevezető előadást.

A konferencia programja

Az előadások az előadók nevére kattintva letölthetők:

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.11.09. - Kampányrendezvény a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közös rendezéssel

A MASZSZ székházában 50 fő részvételével szemináriumot rendeztünk az egészséges Munkahelyek – Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! című kampányhoz kapcsolódva. A résztvevőket, - akik többsége munkavédelmi képviselő volt-, Székely Tamás a MASZSZ alelnöke köszöntötte.

A szeminárium programja

Az előadások az előadók nevére kattintva letölthetők:

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.11.08. - NAPO Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályával és a Vegyiprop Kft-vel közös szervezésben NAPO Pedagógusoknak címmel tartottunk szemináriumot.

A rendezvény meghívója

A NAPO pedagógusoknak program népszerűsítésére sajtóközleményt készítettünk, melynek szövege innen elérhető.

Képek a szemináriumról:

 

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.10.25. - „A veszélyes anyagokkal végzett munkák biztonsága a vállalkozások gyakorlatában” című konferencia

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében Budapesten, a Gellért Hotelben 120 fő résztvevővel konferenciát tartottunk, melyen a veszélyes anyagokkal végzett munkák munkavédelmi ellenőrzésének tapasztalatairól, az európai szabályozás aktuális feladatairól, a különböző méretű magyarországi  vállalkozások tapasztalatairól valamint a veszélyes anyagokkal összefüggésbe hozható foglalkozási megbetegedésekről hallottunk előadásokat. A konferencia moderátora az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője volt.

A rendezvény programja


Az előadások diáit az előadó nevére kattintva érhetik el:

Képek a konferenciáról:


 

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.10.25. - Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! című kampány sajtóközleménye

A kampány előrehaladásáról, a kapcsolódó hazai tevékenységekről, eredményekről 2018. október 25-én sajtótájékoztatót szerveztünk a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának, Marczinkó Zoltánnak a részvételével. Az eseményre sajtóközleményt jelentettünk meg.

Kép a rendezvényről:


 

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.09.28. - Filmvetítés az Óbudai Egyetemen

Immár hagyomány, hogy a Kutatók Éjszakája program keretében az Óbudai Egyetemmel közös szervezésben filmvetítést és vitát szervezünk. Idén az EU-OSHA bilbao-i munkatársának részvételével  a „Before the bridge/A híd előtt” c. filmet vetítettük.

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.09.26. - „Párbeszéd a munkakörülmények javításáért” címmel a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) támogatásával konferenciát tartott

„Párbeszéd a munkakörülmények javításáért" címmel 2018.szeptember 26-án a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) támogatásával konferenciát tartott. 

A munkakörülmények javítása közös érdek, ami a kormányzati, munkavállalói, munkáltatói feladatok összehangolásával valósítható meg hatékonyan - mondta Marczinkó Zoltán. A munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen közölte, Magyarország munkavédelmi stratégiájának megvalósítása, a 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek véghezvitele érdekében folyamatban van.

A munkakörülmények javítása közös érdek, amely nem nélkülözheti a munkáltatók és munkavállalók érdek-képviseletei szakértőinek a tapasztalatait. A munka világának jelenkori változásai, például az informatika térhódítása, az atipikus foglalkoztatási formák terjedése, a pszichoszociális kockázatok növekedése vagy a vegyi anyagok térhódítása egyre több kihívást jelent a munkavédelmi szakembereknek - jelentette ki a helyettes államtitkár. A kormánynak mindezek kezelésére munkavédelmi stratégiát dolgozott ki, ami 22 feladat végrehajtását jelenti. A 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek megvalósítása már folyamatban van, sőt európai uniós forrás is támogatja a munkavédelmi helyzet javítását irányzó célkitűzéseket. Az évi közel százezer munkavédelmi intézkedésnek jelentős hatása van, amit a munkavédelmi hatóság évente tesz a veszélyhelyzetek felszámolására. A súlyos munkavédelmi mulasztásoknak - a baleseteken és megbetegedéseken túl - akár több milliós bírság vagy büntető eljárás is lehet a következménye.

A GINOP 5.3.7 program 3,8 milliárd forintot biztosít a munkavállalók foglalkoztatási körülményeinek fejlesztésére, amely az egyéni érdekeik mellett Magyarország versenyképességét is szolgálja.

A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések okozta gazdasági veszteségek csökkentése mellett a prevenció a munkavédelemre fordított kiadások megtérülését eredményezi. A munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat olcsóbb megelőzni, ehhez azonban célzott beavatkozásokra, a témával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, és a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának fejlesztésére van szükség. A fentiekben említett cél megvalósulását szakmai képzésekkel, tájékoztató anyagokkal, módszertani útmutatók kiadásával is segíti a hatóság.

Dr. Nagy Imre az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság igazgató főorvosa előadásának keretében bemutatta a  szakmai munkájukat, melynek keretében az Igazgatóság - hazánkban egyedüli intézményként - a munkaegészségügy területén szakmai-módszertani, szakmai irányítási, tudományos kutatási, képzési, továbbképzési, megelőző alapintézményi feladatokat lát el. 

Állami feladatként ellátandó alaptevékenységének körében részt vesz a munkahigiénés, a foglalkozás-egészségügyi tevékenységgel összefüggő kormányzati döntések, stratégiák megalapozásában, ezzel kapcsolatos felmérésekben,  munkavállalók egészségének javításával, betegségek megelőzésével összefüggő tudományos kutató, elemző, oktató, képző, továbbképző, tájékoztató, szervező feladatokat stb. lát el, számos hazai és nemzetközi szervezet tevékenységében vesz részt. 

Betegellátási tevékenysége keretében azonosítja és elbírálja a foglalkozási megbetegedéseket, járóbeteg szakrendeléseket működtet, ellát foglalkozás-egészségügyi alap- és szakellátóhelyi feladatokat, előbbieken túl  végzi a tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatait, a polgári repülő-egészségügy alkalmassági vizsgálatokat. 

Fontos feladta, hogy az alaptevékenységéhez kapcsolódó feladatok végrehajtása során segítséget nyújt a munkavédelmi hatóság munkaegészségügyi szakmai tevékenységéhez.

Mandrik István a munkáltatói oldal képviseletében a munkavédelmi szakemberképzés jelentőségét hangsúlyozta. Rámutatott a képzés és továbbképzés hiányosságaira, a kreditrendszerű képzés bevezetésének lehetőségeire. Álláspontja szerint ki kell dolgozni a munkavédelmi képviselők egységes képzésének és továbbképzésének tartalmi és formai elemeit, beleértve a tanúsítványok tartalmát és formáját, azok nyilvántartását is.

Borhidi Gábor a munkavállalói oldal részéről javasolta, hogy fokozott ellenőrzéssel, a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának fejlesztésével kell a munkavédelmi helyzetet javítani. Ennek eszköze lehet a Munkavédelmi törvény módosítása, konferenciák szervezése, és az oktatás magasabb szintre való emelése.

Néhány kép a konferenciáról:

2018-09-28,
Kapcsolódó hírek
2018.09.17. - Az Európai Munkavédelmi Ügynökség felhívása
- a Helyes Gyakorlat Díj pályázat beadására.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a  2018-19. évre meghirdetett „Egészséges munkahelyek- Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat!"  című kampányához meghirdette pályázatát a Helyes Gyakorlat Díj elnyerésére.

A pályázatban olyan, már megvalósított, jó példát kell bemutatni, amelyben a szervezet tevékenyen, példaértékűen kezeli a munkahelyen előforduló veszélyes anyagok jelentette kockázatokat.

Már csak két hónap van a pályázat magyarországi fordulójának beadási határidejéig.

Ki vehet részt?

A helyes gyakorlatok mely fajtáival lehet nevezni?

Mit kell a nevezésekben bemutatni?

Mi a jelentkezés módja?

Korábbi díjazottak milyen példákat küldtek be?

Ezekre a kérdésekre itt talál magyarul információt:

https://osha.europa.eu/hu/healthy-workplaces-campaigns/awards/good-practice-awards

A jelentkezési űrlap letöltése

A pályázat magyarországi fordulójára a magyar nyelvű pályázatokat 2018. december 15-éig kérjük   beküldeni a fokuszpont@pm.gov.hu email címre.

A fenti email címen szívesen adunk további információt a pályázat elkészítéséhez.
 

2018-09-17,
Kapcsolódó hírek
2018.05.03. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése 2018-19 kampány konferencia Pécsett

2018. május 3-án 70 fő részvételével a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében konferenciát tartottunk a kampány célkitűzéseiről, a szabályozás tervezett módosításáról és a megyei tapasztalatokról.

Az előadók nevére kattintva megnyithatja az előadások diáit:

 • Balogh Katalin: A veszélyes anyagok helyes kezelése
 • Perényi József: Munkavédelem a Törvények Könyvétől napjainkig, avagy Emlékezzünk a munka áldozataira!
 • dr. Madarász Gyula: Veszélyes anyagok - a munkavédelmi szabályozásban várható változások
 • Cserépné Kató Adrienn: A kémiai biztonság helyzete Pécs illetékességi területén
 • Czukor János: A veszélyes anyagokkal folytatott tevékenységek ellenőrzése hatósági szemmel

Kép a konferenciáról (fotó: Horvai László):

 
A rendezvényről a Pécsi Napilap is tudósított.
 
2018-05-14,
Kapcsolódó hírek
2018.04.26. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése 2018-19 kampány kampánynyitó konferencia

2018. április 26-án kampánynyitó konferenciát szerveztünk 170 fő részvételével. A Budapesten, a Gellért Hotelben lezajlott rendezvényen Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára mondott megnyitó beszédet.
A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra.
A konferencia helyt adott a Nemzetgazdasági Minisztérium „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programja keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” pályázat eredményhirdetésének is. A 2018. évi pályázat nyertese a Rotary Fúrási Zrt. lett, ugyanakkor kimagasló pályázatáért a Duna-Dráva Cement Kft-t is elismerésben részesítették.

Az előadók nevére kattintva az előadások letölthetők pdf-ben.

Cseresnyés Péter
 

dr. Simon Attila István
 

Nesztinger Péter
 

Balogh Katalin
 

 

Prof. Dr. Ungváry György
 

 

dr. Marosvölgyi Nikoletta
 

 

dr. Madarász Gyula
 

Sógor András
 

Mandrik István
 

 

 

Perényi József

 

Néhány kép a konferenciáról (fotó: Cser Dániel):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
2018-05-14,
Kapcsolódó hírek
2018.04.25. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése 2018-19 kampány sajtótájékoztató

Az EU-OSHA kétéves kampányt indított annak érdekében, hogy a veszélyes anyagok munkahelyi kockázatainak csökkentését támogassa.  A kampány magyarországi programjának indítására 2018. április 25-én sajtótájékoztatót tartottunk.

További részletek...
 

2018-05-14,
Kapcsolódó hírek
2017.11.08. - Rákkeltő anyagokkal kapcsolatos együttműködés

A karcinogén anyagokkal kapcsolatos „Roadmap" alapja a 2016. május 25-én hat európai szervezet által aláírt egyezmény (https://roadmaponcarcinogens.eu/about/the-roadmap/), amely értelmében önkéntes akcióprogram segítségével növelik a rákkeltő anyagok munkahelyi expozíciójából eredő kockázatokkal kapcsolatos tudatosságot és segítik a helyes gyakorlatok cseréjét.

A résztvevő partnerek:

 • az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium
 • BUSINESSEUROPE (európai munkáltatók)
 • az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA)
 • az Európai Bizottság
 • az Európai Szakszervezetek Szövetsége
 • a Holland Szociális és Foglalkoztatási Minisztérium.

Az egyezmény aláírói összeállították a 2016-tól 2019-ig tartó program ütemtervét is: https://roadmaponcarcinogens.eu/events/event-overview

A résztvevők bíztatják a tagállamokat, szociális partnereket, vállalatokat, az európai (és távolabbi) kutatási és egyéb szervezeteket, hogy csatlakozzanak a programhoz.

A program három éve alatt többek között az alábbi tevékenységeket dolgozzák ki és hajtják végre:

 • a munkáltatók tájékoztatása különböző határértékekről, valamint a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának növelése a rákkeltő expozícióból származó kockázatokkal kapcsolatban, különösen a kis- és középvállalkozásoknál;
 • a munkáltatók tájékoztatása különböző kockázatértékelési módszerekről és lehetséges kockázatkezelési intézkedésekről
 • a munkahelyi viselkedés és kultúra befolyásolása;
 • számos speciális, költséghatékony és a kkv-k számára is megvalósítható, adott rákkeltő anyagokkal kapcsolatos helyes gyakorlat összegyűjtése, leírása és elérhetővé tétele;
 • a tagállamok és szervezetek ösztönzése, hogy vállaljanak mentori vagy partneri szerepet azáltal, hogy az akcióprogram egyes részeinek - például egy adott karcinogén-csoporttal vagy egy adott ágazattal kapcsolatos programok - élére állnak.

Különösen a helyes gyakorlatok terén korlátozott tapasztalattal rendelkező, kisebb vállalatok fognak leginkább profitálni a programból. A résztvevők azt is remélik, hogy a nagyobb mértékű tudatosság olyan innovációkat eredményezhet, amelyek révén a termelési folyamatokban a különböző rákkeltő anyagokat biztonságosabb alternatívákkal lehet majd helyettesíteni. 

A hat szervezet mindenkit felhív arra, hogy hozzon intézkedéseket, vezessen be helyes gyakorlatokat és növelje a rákkeltő anyagok expozíciójával kapcsolatos tudatosságot. A helyes gyakorlatok fogalma tágan értelmezendő: minden olyan kezdeményezés ide értendő, amely segíti a munkavállalókat és a munkáltatókat a munkahelyi rákkeltő anyagok elleni védekezésben. Ilyenek például a műszaki intézkedések, a tudatosságnövelő tevékenységek, a kockázatértékelési eszközök, az ágazati ipari megközelítések, a megelőzési kultúrát támogató intézkedések, a vállalatok közötti együttműködés, a tagállamok, kutatóintézetek vagy gazdasági ágazatok közötti együttműködés stb.

A szervezeteket felkérik, hogy jelentsék be (előre látható) kezdeményezéseiket és/vagy az ütemterv részeként a többi partnerrel való együttműködési szándékukat.

Az EU-OSHA segítséget nyújt a program előmozdításához, és támogatni fogja a partnereket egy évenkénti rendezvény megszervezésében a tudatosság növelése és az előrehaladás értékelése érdekében. Ezenkívül az EU-OSHA 2018-2019-es Egészséges munkahelyek kampánya a veszélyes anyagok témájáról fog szólni, hogy szorosan kapcsolódjon e program ütemtervéhez és célkitűzéseihez.

A programhoz a http://www.roadmaponcarcinogens.eu weboldalon lehet csatlakozni magánszemélyként, vállalatként és szervezetként.

(Összeállította: Nédó Ferenc)
 

2017-11-08,
Kapcsolódó hírek
2017.10.24. - Az Egészséges munkahelyet minden életkorban! című kampány záró konferenciája

A 2016-17. évi kampány záró eseményét az Európai Munkavédelmi Hét rendezvényeihez kapcsolódva 2017. október 24-én tartottuk a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében. A megnyitót dr. Simon Attila István a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára tartotta. Az elhangzott előadásokat az előadók nevére kattintva lehet elérni. A konferencia helyszínén a délután folyamán kerekasztal megbeszélést szerveztünk távmunkáról és munkavédelmi vonatkozásairól.

Az előadók nevére kattintva az előadások letölthetők pdf-ben.

dr. Simon Attila István
 

Nesztinger Péter
 

Balogh Katalin
 

dr. Cziva Oszkár
 

Szomorkay-Lupszki Judit
 

dr. H. Nagy Judit
 

Borhidi Gábor

Mandrik István

 

Képek a konferenciáról:

 

2017-11-07,
Kapcsolódó hírek
2017.06.08. - Biztonsági kultúra és tudatosság a profit érdekében

Biztonsági kultúra és tudatosság a profit érdekében címmel 50 fő részvételével szemináriumot rendeztünk Székesfehérváron a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában az Enterprise Europe Network-kel közös szervezésben.

A rendezvényt Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Balogh Katalin, az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontjának vezetője és Buda Csilla, az Enterprise Europe Network (EEN) irodavezető, az EU-OSHA munkavédelmi nagykövete előadásaikban bemutatták az EU-OSHA és az EEN céljait, működésüket, együttműködésüket.

A szemináriumon azokról a módszerekről, eredményekről esett szó, amelyek hozzájárulnak a munkahelyen a biztonsági kultúra és tudatosság kiépítéséhez, fejlesztéséhez. Az e téren szerzett tapasztalataikat magyarországi vállalkozások munkavédelmi vezetői mutatták be. A helyes gyakorlatok megismertetése segíthet abban, hogy Ön is eredményesen alkalmazza munkahelyén a munkavédelmi oktatási, az egészségfejlesztési programokat.

Az előadások az előadó nevére kattintva letölthetők:

Fényképek a rendezvényről:


 

2017-06-08,
Kapcsolódó hírek
2017.05.25. - Magyar díjazott az EU-OSHA Helyes Gyakorlat Díj Pályázatán

Az EU-OSHA 2016-17. évi Egészséges munkahelyet minden életkorban! című kampányhoz meghirdetett pályázatán  a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) Helyes Gyakorlat Díjat kapott  „A MAVIR Zrt. üzemviteli területén dolgozó idősödő munkavállalók foglalkoztathatóságának hosszútávú megőrzése” című pályázatával. A díjkiosztó ünnepséget az EU soros elnökségét adó Máltán rendezték 2017. április 26-án.

 

2017-05-25,
Kapcsolódó hírek
2017.04.26. - Egészséges munkahelyet minden életkorban! konferencia

Az EU-OSHA 2016-17. évi kampányához kapcsolódó konferenciát rendeztünk 2017. április 26-án Budapesten a Körszállóban. A konferenciát dr. Simon Attila István a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra.
A konferencia helyet adott az Együttműködés a munkahelyek biztonságáért program keretében meghirdetett Biztonságos Munkahely Díj ünnepélyes átadásának is, melynek nyertese a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft volt.

Az előadók nevére kattintva az előadások letölthetők pdf-ben.

Nesztinger Péter
 

dr. H. Nagy Judit
 

dr. Nagy Imre
 

dr. Szabó Gyula
 

Csaposs Noémi
 

dr. Erősné dr. Bereczki Edit
 

Néhány kép a konferenciáról:


 
 
 
 

 

 
 

2017-05-18,
Kapcsolódó hírek
2017.01.09. - NAPO pedagógusoknak
- Sosem lehet időben kezdeni: munkavédelem az általános iskolákban

napofilm110

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA), a Napo-konzorciummal együttműködve egy új projektet dolgozott ki, melynek célja, hogy az alapvető munkavédelmi ismereteket már az általános iskolás gyermekekkel is megismertesse. A 'Napo pedagógusoknak' elnevezésű kezdeményezés változatos oktatási segédleteket tesz letölthető formában hozzáférhetővé a tanárok számára. A program a 7-11 éves korosztályt célozza meg, főszereplője egy NAPO nevű képregényfigura, aki interaktív módon segít a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó üzenetek közvetítésében.

Magyarországon 2016 őszén a Nemzeti Fókuszpont Hálózaton belül munkacsoportot alakítottunk a program megismertetésére. A munkacsoport tagjai: Arató Zoltán, Balogh Katalin, Kapás Zsolt, Páll Tibor, Péterfy Gabriella. Kiadtunk egy sajtóközleményt a program ismertetéséről valamint az EMMI Oktatási Államtitkárságának egyetértő támogatásával az ország összes általános iskolájába eljuttattuk a program tájékoztatóját. Két rendezvényt is szerveztünk a program bemutatására (2016. szeptember 26-án Egerben és 2016. október 4-én Budapesten) ahol a meghívott tanítók, tanárok, iskolaigazgatók számára bemutattuk a pedagógusoknak szánt módszertani anyagokat, óravázlatokat. A rendezvényeken megbeszélésekre is sor került, amelyeken a pedagógusok elmondhatták véleményüket a programról és a továbbfejlesztés lehetőségeiről.

Az alábbi linkekre kattintva letölthető:

2017-01-09,
Kapcsolódó hírek
2016.10.27. - Egészséges munkahelyet minden életkorban! konferencia

Az EU-OSHA 2016-17. évi kampányához kapcsolódó konferenciát rendeztünk 2016. október 27-én a BMGE Dísztermében. A konferenciát Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár nyitotta meg. Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár átadta a kampány Helyes Gyakorlat Díj pályázata magyarországi fordulójának elismerő okleveleit valamint a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért program egyik első csatlakozó partnerének dokumentumát.

Az előadók nevére kattintva az előadások letölthetők pdf-ben.

Cseresnyés Péter
 

dr. Simon Attila István

Nesztinger Péter
 

Borsody Gábor János
 

dr. Nagy Imre

dr. Cziva Oszkár
 

Bali Ádám

Mészáros Balázs

 

Kapás Zsolt

 

 


Székely Zoltán

 

Néhány kép a konferenciáról: 
 
 
 

 
 

2016-11-29,
Kapcsolódó hírek
2016.08.03. - Magyarul megjelent kiadványok


 • Hogyan hozzunk létre a munkavédelemre irányuló gazdasági ösztönzőket? - letöltés
   
2016-08-03,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2021.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.