Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

Ólomexpozícióval járó tevékenységek jegyzéke

Fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek tájékoztató jegyzéke

A toxikus nehézfémek közül az ólom az egyik legrégebben ismert foglalkozási mérgezést okozó anyag, melynek jelentőségét mutatja, hogy az emberi szervezetben felhalmozódásra hajlamos, és ma is számolni kell fokozott ólom expozíció vagy  ólommérgezés  – akár tömeges – előfordulásával. Mindez megelőzhető lenne a munkavédelmi szabályok maradéktalan betartásával.

A fém ólmot és vegyületeit az iparban széles körben használják. Az alkalmazott legfontosabb ólomvegyületek:szervetlen: ólom-oxid, ólom-dioxid, ólom-karbonát (ólomfehér), ólom-kromát (krómsárga), ólom-szulfát, ólom-szilikát, ólom-nitrát, ólom-acetát, ólom-szulfid, ólom-arzenát, ólom-azid; szerves: tetraetil-ólom, tetrametil-ólom, ólom-sztearát. Az ólom-tetroxidot (mínium) régen korrózió elleni védőbevonatokban is használták.

Ólomexpozíció okozta egészségi ártalom veszélyével számos foglalkozás és munkakör jár. Ezeket foglalja össze az alábbiakban letölthető jegyzék.

A kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 19. §-a alapján:
„A fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek tájékoztató jegyzékét a munkavédelmi hatóság a hivatalos honlapján közzéteszi”.

Fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek nem teljes körű tájékoztató jegyzéke - letöltés.

A fém-ólom és az ólom ionos vegyületeire vonatkozó különleges előírásokat az ITM rendelet 20. §-a tartalmazza.
 


Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.