Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

GINOP HÍREK


2023.09.11. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkaügyi jogsértések speciálisan a KKV-szektorra gyakorolt hatásáról témájú tanulmányról.

A be nem jelentett munkavégzés kezelésére irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform céljaival összhangban tanulmány készült a munkaügyi jogsértések KKV-szektorra gyakorolt speciális hatásairól.

A kis- és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepe, a kialakult munkajogi viszonyok és a foglalkoztatás-felügyeleti szakterület adatai, ellenőrzési tapasztalatai alapján szükségessé vált a munkaügyi kérdéskör részletes vizsgálata szakértői megközelítésben.

„A munkaügyi jogsértések speciálisan a KKV-szektorra gyakorolt hatása” című tanulmány ismerteti a kis- és középvállalkozások szerepét hazánkban, a szektor általános foglalkoztatási jellemzőit, gyakorlatát és a foglalkoztatás minőségét, a törvényes működés rendjét.

A tanulmány feltárja és elemzi a kis - és középvállalkozásokra kifejezetten jellemző munkaügyi jogsértéseket és annak okait, a versenyképességre gyakorolt hatásokat.

A hazai jogi szabályozás mellett bemutatja más EGT-tagállamok munkaügyi jogsértések miatti szankciórendszerét, illetve összeveti azokat a jellemző sajátosságok alapján.

A szociális partnereknek és a gazdasági érdekképviseleteknek a munkaügyi jogszabályi környezettel és a foglalkoztatás-felügyelet rendszerével kapcsolatos véleményét és javaslatait is tartalmazza.

Nemzetközi irányvonalak és egyedi megoldások, jó gyakorlatok ismeretében a tanulmány több cél mentén ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg, munkaügyi szempontból a jogsértések megelőzése és a foglalkoztatás minőségének javítása érdekében.

A tanulmány és angol fordítása 2022-ben a GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült.

A munkaügyi jogsértések KKV-szektorra gyakorolt speciális hatása

2023-09-11,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.