Gazdaságfejlesztési Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2017.11.27. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program konferenciájáról (2017.11.21.)

A Nemzetgazdasági Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” elnevezésű program keretében szervezte meg Partnerségi Konferenciáját a Békés Megyei Kormányhivatal Nagytermében, 2017. november 21-én.

A partnerségi program hozzájárul, a foglalkoztatási kultúra értékeinek megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy partneri viszony jöjjön létre a munkavédelmi, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságok és a vállalkozások között. A konferencia célja, hogy bemutassuk, milyen előnyökkel jár a programhoz való csatlakozás, továbbá lehetőséget kínáltunk partnereinknek arra, hogy bemutatkozzanak és elmondhassák, milyen lépéseket tesznek a biztonságos munkavégzés érdekében – közölte dr. H. Nagy Judit, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának vezető helyettese.

A békéscsabai programot dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott nyitotta meg.
„A biztonság érték! A biztonság termék is, amelynek ára van. A vállalkozásoknak tudniuk kell, ha további értéket szeretnének teremteni, akkor erre áldozniuk szükséges” – emelte ki köszöntőjében. Magyarország számára első rangú prioritás, hogy működjön a gazdaság, álljanak rendelkezésre az erőforrások és növekedjen a foglalkoztatottság – tette hozzá.

Jogbiztonságról is beszélünk ma, hiszen két hatóság közös tevékenységét fogtuk össze: munkaügy és munkavédelem. Az látszik a mai magyar valóságban, hogy ezen a területen van még lemaradásunk. Becslések szerint évente több száz milliárd forint nemzetgazdasági kárt okoz, amikor a munkavállalók munkabaleset miatt kiesnek a foglalkoztatásból, a másik oldal a társadalombiztosítási része. Elgondolkodtató, hogy 2017 háromnegyed éves adatai szerint az ellenőrzéssel érintett cégek 70 százalékánál tapasztaltak munkaügyi szabálytalanságokat, köztük feketefoglalkoztatással érintett cégek is voltak – mondta el szakmai megnyitójában dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

A beszédek után a 100. csatlakozó partner, a CLAAS HUNGÁRIA Mezőgazdasági Gépgyártó Kft. nyilatkozatát dr. Simon Attila ünnepélyesen adta át a cég képviseletében jelen lévő Szoták-Nóvé Mária, HR vezetőnek és Stalmájer Péter, létesítménygazdálkodási vezetőnek.

A programhoz csatlakozott regisztrált partnerek termékeiken, kiadványaikon, rendezvényeiken, illetve szolgáltatásaik során használhatják az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért – Partner” feliratot.

Az ünnepélyes átadást követően Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának vezetője és dr. Bakos József, a Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának vezetője tartott előadást a konferencia résztvevőinek.

A rendezvény második részében három Partner – a Marzek Kner Packaging Csomagolóanyag-Gyártó Kft. képviseletében Kása István Zoltán, ügyvezető igazgató, a CLAAS HUNGÁRIA Mezőgazdasági Gépgyártó Kft. képviseletében Szoták-Nóvé Mária, HR vezető, a Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Zrt. képviseletében Gregor Dávid, SHE coordinator – mutatta be röviden a céget, és fejtette ki a munkavédelemmel kapcsolatos elkötelezettségét.

A kölcsönös előnyöket biztosító együttműködés továbbra is nyitva áll a munkáltatók előtt.

Az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” elnevezésű programhoz való csatlakozás feltételeiről ide kattinva részletes tájékoztatás található.

A konferencia alábbi szakmai előadásai letölthetők:

2017-11-27,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.06.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.