Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3]  »»


2021.06.17. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, az elkövetkező napokban várható hőhullámra tekintettel az Országos Tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan, 2021. június 19-én (szombat) 0:00-tól 2021. június 22-én (kedd) 24:00-ig, II. fokú hőségriasztást adott ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya (a továbbiakban: Munkavédelmi Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőségben végzett munka veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A felhívás letöltése.
 
2021-06-17,
Kapcsolódó hírek
2021.06.08. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a Hatósági Nyilvántartást érintő rendszerkarbantartásáról.

Az informatikai rendszereinket üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása alapján a Hatósági Nyilvántartás (http://nyilvantartas.ommf.gov.hu) (1. Közbeszerzés, 2. Rendezett munkaügyi kapcsolatok, 3. Munkavédelmi bírsághatározatok, 4. Közbeszerzés) 2021.06.16-án, 18:00-22:00 óra között rendszerkarbantartás miatt nem lesz elérhető.
 
2021-06-08,
Kapcsolódó hírek
2021.06.06. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2021).

Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka (2021) - a dokumentum letöltése.
 
2021-06-06,
Kapcsolódó hírek
2021.06.06. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről (2021).

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről - a dokumentum letöltése.
 
2021-06-06,
Kapcsolódó hírek
2021.05.26. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-05-26,
Kapcsolódó hírek
2021.05.18. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évi munkavédelmi és módosított foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.

Országos hatósági ellenőrzési terv 2021. év - letöltés.
 
2021-05-18,
Kapcsolódó hírek
2021.05.18. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évre szóló munkavédelmi és módosított foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvekről.

Az ellenőrzési irányelvek letöltése.
 
2021-05-18,
Kapcsolódó hírek
2021.05.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- megkezdődött az építőipari kivitelezési tevékenységek országos célvizsgálata.

A 2021. szeptember 30-ig tartó országos  „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2021” vizsgálati szempontjai - letöltés.
 
2021-05-05,
Kapcsolódó hírek
2021.05.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- megemlékezések  2021. április 28-án, a Munkavédelmi Világnapon.

A hagyományokhoz híven a munkavédelmi szakma 2021-ben is méltón megemlékezett a munkabalesetben megsérült és elhunyt munkavállalókról. Országszerte több megyében tartottak rendezvényeket.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja – amelyet az ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága működtet– szervezésében a Munkavédelmi Világnapon 2021. április 28-án 150 fő részvételével online konferenciát rendezett, amelynek címe „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” volt.

Ünnepélyes gyertyagyújtás keretében tripartit megemlékezést tartottak: az Országos Munkavédelmi Bizottság kormányzati oldala részéről Nesztinger Péter ITM Munkavédelmi Főosztályának vezetője, a munkavállalói oldal részéről Borhidi Gábor, a munkaadói oldal részéről Mandrik István ügyvivők emlékeztek a megsérült munkavállalókra és beszéltek a jelen és a jövő feladatairól.

A konferencia szakmai részében az EU-OSHA 2020-2022. évekre szóló „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” című kampányához – amelynek célja hozzájárulni a mozgásszervi megbetegedések megelőzéséhez, kezeléséhez – kapcsolódva hangzottak el előadások. A programot itt olvashatják. Az előadók rávilágítottak arra, hogy lehet és kell is tenni a korai beavatkozás, a gyermekek egészséges fejlődése érdekében, de vannak elérhető módszerek és technikák a pl. rendvédelmi ágazatban vagy a munkahelyek ergonómiai fejlesztése és a megfelelő mozgásterápiák alkalmazása terén is.

A konferencia szünetében – a témakörhöz kapcsolódóan– rövid, irodai munkahelyen is alkalmazható átmozgató tornára került sor.

Az előadásokat az előadó nevére kattintva megtekinthetik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Munkában megrokkantak és elhunytak” emléknapja alkalmából online rendezvényt szervezett, amelyen a megemlékezések mellett szakmai kérdések megbeszélésére is sor került.

A munkavédelmi hatóság több megyében koszorúzásokon, megemlékezéseken, online szakmai programokon vett részt vagy szervezett.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztálya Szekszárdon emléktábla koszorúzást tartott majd online szakmai programot szervezett.

Baranya megyében, Pécsett a Kormányhivatal épületénél a Munkástanácsok Országos Szövetsége Szövetségi Tanácsa és a Baranya Megyei Munkástanács szervezetek valamint a munkavédelmi hatóság – a pandémia előírásait betartva szűk körben – Munkabalesetek Áldozatainak XIX.Pécs-Baranyai Emléknapi koszorúzását tartották.


2021-05-05,
Kapcsolódó hírek
2021.04.27. - Munkavédelmi Világnap
- április 28.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A Kormány a elkötelezett a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás bővítése mellet. Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkoztatási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

Közös érdekünk, hogy a munkavállalók egészségi állapotának, biztonságának alapját jelentő munkakörülmények javuljanak. Értékteremtő munkát csak egészséges munkavállaló, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között tud végezni. Ennek biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknaphoz kapcsolódóan az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontja a mozgásszervi megbetegedések témakörben online konferenciát rendez, amely a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!
 
A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!
 

                      ITM Munkavédelmi Főosztály

2021-04-27,
Kapcsolódó hírek
2021.04.14. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerről (MEBIR).

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerrel, azaz MEBIR-rel kapcsolatos alapvető tudnivalókat a letölthető tájékoztató ismerteti.
 

2021-04-14,
Kapcsolódó hírek
2021.03.22. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a „Hordozható létrák használata” című tájékoztató magyar nyelvű fordításáról.

A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Hordozható létrák használata” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett. A tájékoztató hazai szakmai terminológiához igazított változata  elérhető a Munkavédelmi kiadványok menüpontból is.
 

2021-03-22,
Kapcsolódó hírek
2021.03.19. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-19,
Kapcsolódó hírek
2021.03.09. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-09,
Kapcsolódó hírek
2021.03.04. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatójának magyar nyelvű fordításáról.


A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett. A tájékoztató hazai szakmai terminológiához igazított változata elérhető a Munkavédelmi kiadványok menüpontból is.
 

2021-03-04,
Kapcsolódó hírek
2021.03.01. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-01,
Kapcsolódó hírek
2021.02.25. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-02-25,
Kapcsolódó hírek
2021.02.18. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2020. év.

Munkabaleseti statisztika 2020. év. - A tájékoztató a 2021. január 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabaleseti statisztika menüpontban.
 
2021-02-18,
Kapcsolódó hírek
2021.02.12. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a hidegben történő munkavégzés veszélyeivel kapcsolatban.

Azokon a téli napokon, amikor a hőmérséklet napközben is fagypont körül alakul vagy az alá csökken, mind a szabadban, mind a zárt térben történő munka során fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés veszélyei. Ilyen időjárási körülmények esetén a munkavégzés a szükséges megelőző intézkedések hiányában veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a munkáltatók, munkavállalók és munkavédelmi szakemberek figyelmét az alkalmazandó munkabiztonsági és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint a dolgozók egészségvédelmét szolgáló ajánlások figyelembe vételére.

A felhívás letöltése.
 

2021-02-12,
Kapcsolódó hírek
2021.02.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése
- az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról.

A 2020. július 1. - 2020. november 30. között megtartott célvizsgálat összefoglaló jelentése - letöltés.

2021-02-05,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.03.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.