Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

GINOP HÍREK


2023.05.18. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- egyes feldolgozóipari eljárások munkavédelmi követelményeiről

A feldolgozóiparban az áruk gyártási folyamata, az alapanyagok megmunkálása, átalakítása során meghatározott szerkezeti felépítésű gépeket, erőgépeket, berendezéseket és egyéb munkaeszközöket alkalmaznak. Ezek működtetése, használata és esetleges véletlen érintése különböző mechanikai veszélyeket (pl. behúzás, zúzódás, vágási sérülés), villamos veszélyeket (áramütés, égési sérülés) hordoznak magukban, valamint az egyes eljárások alatt veszélyes anyagok, illetve hő, zaj, rezgés, por okozta egészségkárosító hatásoknak lehetnek a munkavállalók kitéve.
A megfelelően kialakított és alkalmazott védőberendezések nagyban hozzájárulnak a biztonságos munkavégzéshez, és a megelőző védelmi intézkedések megoldást jelentenek a kockázatokkal szemben.

A szakmai anyagban a fémipari, a műanyagipari, a faipari és a hegesztési eljárások technológiai alapismereteit, a jellemző veszélyforrásokat és a védelmi módokat mutatjuk be.

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Egyes feldolgozóipari eljárások munkavédelmi követelményeiről” témájú útmutatóban adunk tájékoztatást. A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető (megoldókulcs).
A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására a munkáltatói belső ellenőrzések fejlesztése érdekében.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya által működtetett
munkavédelmi tanácsadás elérhetőségei:

munkavedelem-info@gfm.gov.hu;
(+36 80) 204 292 zöld szám.

2023-05-18,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.