Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

GINOP HÍREK


2023.07.25. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az atipikus jogviszony - kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokról.

A munkaviszony tipikusan határozatlan időre, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra létesül, a munkaszerződést kötő munkáltatónál meghatározott munkakörben történő rendszeres munkavégzésre.    

A foglalkoztatási igények változásával egyre inkább elterjedt az atipikus jogviszony, mely számos esetben rugalmasabb munkajogi szabályok alkalmazását teszi lehetővé.

Az atipikus foglalkoztatási forma olyan munkaviszonyt jelent, amely eltér a hagyományos formától egy vagy több feltételt tekintve, mely a felek személye, a jogviszony időtartama, a munkavégzés helye, az elvégezhető munkafeladatok, a munkaidő mértéke, illetve beosztása. A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben az atipikus munkaviszonyban külön és kifejezetten megállapodnak, az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a jogviszony létesítésére sajátos szabályok érvényesülnek.

Az atipikus jogviszony egyes típusairól a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Az atipikus jogviszony – kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.

A kiadványban ismertetett foglalkoztatási formák szabályait a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 15. és 16. fejezete, az egyszerűsített foglalkoztatás speciális szabályait az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény határozza meg.
 

2023-07-25,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.