Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2023.06.21. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkaeszközök biztonságáról

 

A munkahelyeken a munkavégzés során alkalmazott vagy azzal összefüggésben használt munkaeszközök (gép, készülék, szerszám vagy berendezés) biztonságos működtetése, rendeltetésszerű használata munkavédelmi követelmény. A gépekre vonatkozó szabványok és törvényi, rendeleti előírások, gyártói dokumentációk határozzák meg a munkaeszközök biztonsági és egészségvédelmi követelményeit.
A munkáltató kötelezettségei mellett a munkavállaló kötelezettségei is megjelennek a használt munkaeszközökre vonatkozóan.
Az elmúlt évben a legtöbb munkavédelmi intézkedés a nem megfelelő munkaeszközök miatt történt, mely a munkaeszközök ellenőrzésének, felülvizsgálatainak és karbantartásának, a feltárt hiányosságok javításának szükségességét mutatja. Az előírások betartásával a fizikai sérülések (balesetek) bekövetkezése elkerülhető, illetve annak kockázata minimálisra csökkenthető.  

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Munkaeszközök biztonsága” témájú útmutatóban adunk tájékoztatást. A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, melyhez a szükséges megoldókulcs is elérhető.

A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására, oktatásokhoz, képzésekhez.

2023-06-21,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.

E-mail:
munkavedelmi-foo@ngm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@ngm.gov.hu