Technológiai és Ipari Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2021.04.27. - Munkavédelmi Világnap
- április 28.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A Kormány a elkötelezett a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás bővítése mellet. Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkoztatási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

Közös érdekünk, hogy a munkavállalók egészségi állapotának, biztonságának alapját jelentő munkakörülmények javuljanak. Értékteremtő munkát csak egészséges munkavállaló, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között tud végezni. Ennek biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknaphoz kapcsolódóan az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontja a mozgásszervi megbetegedések témakörben online konferenciát rendez, amely a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!
 
A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!
 

                      ITM Munkavédelmi Főosztály

2021-04-27,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Technológiai és Ipari Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.03.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Technológiai és Ipari Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.