Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2017.11.08. - Rákkeltő anyagokkal kapcsolatos együttműködés

A karcinogén anyagokkal kapcsolatos „Roadmap" alapja a 2016. május 25-én hat európai szervezet által aláírt egyezmény (https://roadmaponcarcinogens.eu/about/the-roadmap/), amely értelmében önkéntes akcióprogram segítségével növelik a rákkeltő anyagok munkahelyi expozíciójából eredő kockázatokkal kapcsolatos tudatosságot és segítik a helyes gyakorlatok cseréjét.

A résztvevő partnerek:

 • az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium
 • BUSINESSEUROPE (európai munkáltatók)
 • az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA)
 • az Európai Bizottság
 • az Európai Szakszervezetek Szövetsége
 • a Holland Szociális és Foglalkoztatási Minisztérium.

Az egyezmény aláírói összeállították a 2016-tól 2019-ig tartó program ütemtervét is: https://roadmaponcarcinogens.eu/events/event-overview

A résztvevők bíztatják a tagállamokat, szociális partnereket, vállalatokat, az európai (és távolabbi) kutatási és egyéb szervezeteket, hogy csatlakozzanak a programhoz.

A program három éve alatt többek között az alábbi tevékenységeket dolgozzák ki és hajtják végre:

 • a munkáltatók tájékoztatása különböző határértékekről, valamint a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának növelése a rákkeltő expozícióból származó kockázatokkal kapcsolatban, különösen a kis- és középvállalkozásoknál;
 • a munkáltatók tájékoztatása különböző kockázatértékelési módszerekről és lehetséges kockázatkezelési intézkedésekről
 • a munkahelyi viselkedés és kultúra befolyásolása;
 • számos speciális, költséghatékony és a kkv-k számára is megvalósítható, adott rákkeltő anyagokkal kapcsolatos helyes gyakorlat összegyűjtése, leírása és elérhetővé tétele;
 • a tagállamok és szervezetek ösztönzése, hogy vállaljanak mentori vagy partneri szerepet azáltal, hogy az akcióprogram egyes részeinek - például egy adott karcinogén-csoporttal vagy egy adott ágazattal kapcsolatos programok - élére állnak.

Különösen a helyes gyakorlatok terén korlátozott tapasztalattal rendelkező, kisebb vállalatok fognak leginkább profitálni a programból. A résztvevők azt is remélik, hogy a nagyobb mértékű tudatosság olyan innovációkat eredményezhet, amelyek révén a termelési folyamatokban a különböző rákkeltő anyagokat biztonságosabb alternatívákkal lehet majd helyettesíteni. 

A hat szervezet mindenkit felhív arra, hogy hozzon intézkedéseket, vezessen be helyes gyakorlatokat és növelje a rákkeltő anyagok expozíciójával kapcsolatos tudatosságot. A helyes gyakorlatok fogalma tágan értelmezendő: minden olyan kezdeményezés ide értendő, amely segíti a munkavállalókat és a munkáltatókat a munkahelyi rákkeltő anyagok elleni védekezésben. Ilyenek például a műszaki intézkedések, a tudatosságnövelő tevékenységek, a kockázatértékelési eszközök, az ágazati ipari megközelítések, a megelőzési kultúrát támogató intézkedések, a vállalatok közötti együttműködés, a tagállamok, kutatóintézetek vagy gazdasági ágazatok közötti együttműködés stb.

A szervezeteket felkérik, hogy jelentsék be (előre látható) kezdeményezéseiket és/vagy az ütemterv részeként a többi partnerrel való együttműködési szándékukat.

Az EU-OSHA segítséget nyújt a program előmozdításához, és támogatni fogja a partnereket egy évenkénti rendezvény megszervezésében a tudatosság növelése és az előrehaladás értékelése érdekében. Ezenkívül az EU-OSHA 2018-2019-es Egészséges munkahelyek kampánya a veszélyes anyagok témájáról fog szólni, hogy szorosan kapcsolódjon e program ütemtervéhez és célkitűzéseihez.

A programhoz a http://www.roadmaponcarcinogens.eu weboldalon lehet csatlakozni magánszemélyként, vállalatként és szervezetként.

(Összeállította: Nédó Ferenc)
 

2017-11-08,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2021.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.