Gazdaságfejlesztési Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  »»


2023.09.19. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 

2023-09-19,
Kapcsolódó hírek
2023.09.19. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2023. április 1. - 2023. június 30.)

A faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Kormányhivatalok 2023. évi országos hatósági ellenőrzési tervében került meghatározásra, melynek lebonyolítása a 2023. április 1. – június 30. időszakban történt meg.

A célvizsgálattal kapcsolatos összefoglaló anyagok:


2023-09-19,
Kapcsolódó hírek
2023.09.18. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a "Biztonság Hete" 2023 programsorozatról.

A mai nap megkezdődött a már hagyománynak számító „Biztonság Hete” programsorozat, amely 2017 óta valósul meg a MABISZ és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága társszervezésben.

A nyitó rendezvényen részt vett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya is, amelynek célja, a fiatalok nevelése a munka világába történő belépés előtt, az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés megalapozása, munkabalesetek és az egészségkárosító hatások elkerülése, megelőzése. A legtöbb munkahelyi sérülés vagy megbetegedés tudatos magatartással, megfelelő odafigyeléssel és a munkavédelmi szabályok betartásával elkerülhető.

A rendezvénysorozat egész héten zajlik az ország összes vármegyéjében.

2023-09-18,
Kapcsolódó hírek
2023.09.11. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkaügyi jogsértések speciálisan a KKV-szektorra gyakorolt hatásáról témájú tanulmányról.

A be nem jelentett munkavégzés kezelésére irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform céljaival összhangban tanulmány készült a munkaügyi jogsértések KKV-szektorra gyakorolt speciális hatásairól.

A kis- és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepe, a kialakult munkajogi viszonyok és a foglalkoztatás-felügyeleti szakterület adatai, ellenőrzési tapasztalatai alapján szükségessé vált a munkaügyi kérdéskör részletes vizsgálata szakértői megközelítésben.

„A munkaügyi jogsértések speciálisan a KKV-szektorra gyakorolt hatása” című tanulmány ismerteti a kis- és középvállalkozások szerepét hazánkban, a szektor általános foglalkoztatási jellemzőit, gyakorlatát és a foglalkoztatás minőségét, a törvényes működés rendjét.

A tanulmány feltárja és elemzi a kis - és középvállalkozásokra kifejezetten jellemző munkaügyi jogsértéseket és annak okait, a versenyképességre gyakorolt hatásokat.

A hazai jogi szabályozás mellett bemutatja más EGT-tagállamok munkaügyi jogsértések miatti szankciórendszerét, illetve összeveti azokat a jellemző sajátosságok alapján.

A szociális partnereknek és a gazdasági érdekképviseleteknek a munkaügyi jogszabályi környezettel és a foglalkoztatás-felügyelet rendszerével kapcsolatos véleményét és javaslatait is tartalmazza.

Nemzetközi irányvonalak és egyedi megoldások, jó gyakorlatok ismeretében a tanulmány több cél mentén ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg, munkaügyi szempontból a jogsértések megelőzése és a foglalkoztatás minőségének javítása érdekében.

A tanulmány és angol fordítása 2022-ben a GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült.

A munkaügyi jogsértések KKV-szektorra gyakorolt speciális hatása

2023-09-11,
Kapcsolódó hírek
2023.08.31. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2023. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

 

A munkavédelmi hatóság 2023. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentés letöltése.

 

2023-08-31,
Kapcsolódó hírek
2023.08.31. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkabalesetek alakulásáról

 

Munkabaleseti statisztika 2023. I. félév. - A tájékoztató a 2023. augusztus 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.

Korábbi adatok a Munkabalesetek / Munkabaleseti statisztika menüpontban.

 

2023-08-31,
Kapcsolódó hírek
2023.08.30. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkabérre vonatkozó szabályokról.

A  munkaviszonyban alapvető munkáltatói kötelesség a munkavégzésért járó ellenérték, a munkabér kifizetése a munkavállaló részére.  

A munkaszerződésben a munkakör mellett meg kell állapodni a munkavállaló alapbérében, a felek alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért (minimálbért) vagy a garantált bérminimumot kötelesek a munkaszerződésben kikötni [2023. január 1-jétől a vonatkozó Korm. rendelet szerint: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2200573.kor]. A munkabért időbérként, teljesítménybérként vagy idő- és teljesítménybér összekapcsolásával is meg lehet állapítani. A munkaszerződésben, munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott díjazáson túl további díjazások is meghatározhatók a munkavállalók részére. A munkavégzés hiányában történő díjazás eseteit a jogszabály külön nevesíti.

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „A munkabérre vonatkozó szabályok” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.
 

2023-08-30,
Kapcsolódó hírek
2023.08.28. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- munkahelyek kialakításáról

 

A munkahelyek létesítését, kialakítását, a munkaeszközök telepítését a munkavédelemre vonatkozó szabályok szerinti követelményeknek megfelelően kell megvalósítani.  
Az adott munkahely kockázatainak ismeretében az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.   
Ez a munkahelyek kialakítása során az alapvető munkavédelmi követelmények mellett az ergonómiai szempontoknak, az építményi feltételeknek, a tárolás és közlekedés biztonsági, rakodás és szállítás biztonsági, a mozgástérre vonatkozó, a megvilágítási és szellőztetési, valamint a higiénés követelményeknek való megfelelést foglalja magában.

Az alapvető ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült Munkahelyek kialakítása témájú útmutatóban adunk tájékoztatást.

 

2023-08-28,
Kapcsolódó hírek
2023.08.25. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a mustgáz veszélyeivel kapcsolatban

 

A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével.

Felhívjuk valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

Részletek.

 

2023-08-25,
Kapcsolódó hírek
2023.08.24. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- III. fokú hőségriasztás elrendelése péntektől

 

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását a 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan.

Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Kapcsolódó tartalom: A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása - a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban.

 

2023-08-24,
Kapcsolódó hírek
2023.08.24. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- Referencia útmutató az incidensek munkáltató általi kivizsgálásához témájú nemzetközi kiadványról

 

A munkáltató köteles minden munkabalesetet kivizsgálni és nyilvántartásba venni. A három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek bejelentésére rendelkezésre áll a munkabaleseti jegyzőkönyv, ehhez segédlet. https://mvff.munka.hu/index.php?akt_menu=571

A kanadai (Brit Columbia tartomány) Munkavédelmi Ügynökség WorkSafeBC útmutatójában megismerhetők az azon a területen alkalmazott baleset kivizsgálási folyamatok, feladatok és a munkabiztonságot javító, megelőző intézkedések.

Munkavédelmi szakemberek és munkavédelmi szakügyintézők részére a kiadvány segítség lehet a szakszerűség növeléséhez.   

Kiadvány magyar nyelven
Kiadvány angol nyelven

Forrás: https://www.worksafebc.com/en/resources/health-safety/books-guides/investigations-accidents-incidents-reference-guide-and-workbook?lang=en

A szakmai anyag a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében került magyar nyelvre lefordításra.

A nemzetközi szakanyagban kidolgozott témakörhöz kapcsolódó hazai munkavédelmi előírások tartalmazzák a Magyarországon hatályos pontos követelményeket.
A munkavédelmi tárgyú jogszabályok témakörönként a Jogszabályok http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=532 menüpontban érhetők el.

 

2023-08-24,
Kapcsolódó hírek
2023.08.21. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-ig (csütörtök) 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

Kapcsolódó tartalom: A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása - a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban.

2023-08-21,
Kapcsolódó hírek
2023.08.14. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről (2023. június 26. - július 14.)

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a 2023. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően 2023. június 26. és július 14. között lefolytatta a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést. Ezt a célzott vizsgálatot a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az ellenőrzési tapasztalatai alapján az elmúlt években minden nyáron visszatérően megtartja, így a jelentés nem csak az idei, hanem az elmúlt évek (2015-től) „nyári” akcióellenőrzésein szerzett reprezentatív adatok összehasonlítására is kitér, rámutatva így a foglalkoztatási gyakorlat alakulására.

A foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzése körében a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzése a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabályok minimumkövetelményeinek foglalkoztató általi megtartására terjed ki.

További részletek: az Összefoglaló jelentés letöltése.
 

2023-08-14,
Kapcsolódó hírek
2023.08.08. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a klímaváltozás hatásairól.

A klímaváltozás korunk egyik legjelentősebb kihívása. A globális felmelegedés, a szélsőséges időjárási viszonyok okozta jelentős környezeti változások, az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok, valamint a nyári hónapokban szinte állandósult extrém erős UV-sugárzás a szükséges megelőző intézkedések hiányában jelentős és növekvő egészségi és biztonsági kockázatot jelenthetnek a munkavállalók számára.  A hőhullámok a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett leggyakrabban ájulást, napszúrást, hőkimerülést és hőgutát okozhatnak a munkavállalóknál, valamint a koncentrálóképesség csökkenése hozzájárulhat a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.

A munkahelyi klímakörnyezetből eredő kockázatok is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartoznak, így ezekre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére.

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült, „A klímaváltozás hatásai” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.
 

2023-08-08,
Kapcsolódó hírek
2023.07.25. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az atipikus jogviszony – kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályokról.

A munkaviszony tipikusan határozatlan időre, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra létesül, a munkaszerződést kötő munkáltatónál meghatározott munkakörben történő rendszeres munkavégzésre.    

A foglalkoztatási igények változásával egyre inkább elterjedt az atipikus jogviszony, mely számos esetben rugalmasabb munkajogi szabályok alkalmazását teszi lehetővé.

Az atipikus foglalkoztatási forma olyan munkaviszonyt jelent, amely eltér a hagyományos formától egy vagy több feltételt tekintve, mely a felek személye, a jogviszony időtartama, a munkavégzés helye, az elvégezhető munkafeladatok, a munkaidő mértéke, illetve beosztása. A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben az atipikus munkaviszonyban külön és kifejezetten megállapodnak, az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a jogviszony létesítésére sajátos szabályok érvényesülnek.

Az atipikus jogviszony egyes típusairól a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Az atipikus jogviszony – kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.

A kiadványban ismertetett foglalkoztatási formák szabályait a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 15. és 16. fejezete, az egyszerűsített foglalkoztatás speciális szabályait az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény határozza meg.
 

2023-07-25,
Kapcsolódó hírek
2023.07.17. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 15-én (szombat) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerda) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Kapcsolódó tartalom: A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása - a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban

 

2023-07-17,
Kapcsolódó hírek
2023.07.10. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerdán) 24.00 óráig az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adott ki.

Kapcsolódó tartalom: A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása - a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban.

 

2023-07-10,
Kapcsolódó hírek
2023.07.05. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a rendkívüli munkavégzés díjazásáról.

A munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő, a munkaidőkereten vagy elszámolási időszakon felüli munkaidő, és az ügyelet tartama rendkívüli munkaidő. A rendkívüli munkaidőben végzett munka munkavállalói oldalon olyan többlet-igénybevételnek minősül, melyet a munkáltatónak ellentételeznie kell. Az ellentételezés formája függ attól, hogy a rendkívüli munkavégzés milyen időszakra esik, az lehet bérpótlék, szabadidő vagy a kettő kombinációja, heti pihenőnap (heti pihenőidő) illetve további lehetőségként átalánydíjazás megállapítása. A díjazás a munkavállalót a rendes munkabérén felül illeti meg, vagyis emellett megilletik mindazok a díjazások, amelyek egyébként a rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén is megilletnék.   

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Rendkívüli munkavégzés díjazása”  témájú kiadványban adunk tájékoztatást.
 

2023-07-05,
Kapcsolódó hírek
2023.07.04. - A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- Álláspályázat - munkavédelmi hatósági feladatok ellátására.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal vezetője a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 83. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályánál munkavédelmi hatósági feladatok ellátására.

A pályázati felhívás megtekintése.
 

2023-07-04,
Kapcsolódó hírek
2023.06.28. - A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásának munkavédelmi szempontból történő vizsgálatáról

A klímaváltozás, a globális felmelegedés, a szélsőséges időjárási viszonyok okozta jelentős környezeti változások hatással vannak az emberek egészségére, munkaképességére, munkateljesítményére. A túlzott meleg, a tartós hőhullámok, a légszennyeződés a szabadtéren munkát végzőkre, a környezeti hőmérséklet emelkedése a magas beltéri hőmérsékletű zárt terekben dolgozókra is veszélyt jelent.

A GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projektben a klímaváltozás hatásainak elemzésére tanulmány készült „A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásának munkavédelmi szempontból történő vizsgálata” témában.

A tanulmány ismerteti a klímaváltozás okait, folyamatát, az extrém időjárási helyzetek szerepét, környezeti veszélyeket, a munka világát érintő kockázatokat, a lehetséges egészségkárosodásokat, emellett a klímamodelleket, útmutatókat, stratégiát, szabályozásokat és a kockázatcsökkentő megoldásokat. A tanulmány munkavállalók, munkavédelemért felelős vagy arra rálátással bíró személyek véleményét és helyes gyakorlatokat, jó példákat (egyszerűen adaptálható megoldásokkal), javaslatokat is bemutat.

Ez elősegítheti a humán adaptációt, a szélsőséges időjárási helyzetek szerepének jobb megismerését, a klímaváltozás következményeként a munkavállalóknál közvetlen és közvetett módon a jövőben potenciálisan kialakuló lehetséges egészségkárosodások, megbetegedések megelőzését, a felkészülést és alkalmazkodóképességet javító egészségügyi és munkahelyi szintű intézkedések alkalmazását.


Tanulmány: A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata tanulmány.

Összefoglaló kiadvány: A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásainak vizsgálata kiadvány

 

2023-06-28,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.