Gazdaságfejlesztési Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2023.05.26. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a román és a magyar munkaügyi hatóság képviselőnek budapesti találkozójáról (2023. május 8-10.)

Az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA – European Labour Authority) személyzetcsere programját (“Staff Exchange”) felhasználva találkoztak egymással 2023. május 8-10. között, Budapesten a román és a magyar munkaügyi hatóság képviselői.

A Román Munkaügyi Felügyelőség négy tagját az első napon Dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár, a második napon pedig Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár köszöntötte. A három napos program első két napján a magyar központi munkaügyi hatóság szerepét ellátó Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya mutatta be a négy fős román delegáció számára a magyar munkaügyi (foglalkoztatás-felügyeleti) ellenőrzési rendszer történetét, jogi kereteit, intézményrendszerét, eljárásait és alkalmazott gyakorlatait, majd kötetlen eszmecsere keretében folytatták a megbeszélést a szakértők. A román delegáció figyelmét leginkább a Magyarországon 2010 óta alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás jogi keretei érdekelték, ezzel kapcsolatban számos részletet tisztáztak a találkozó résztvevői.  A magyar hatóság képviselőit pedig a román munkaügyi bírságolási rendszer érdekelte. A látogatás harmadik, utolsó napján Budapest Fővárosi Kormányhivatal foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai fogadták a román delegációt, hogy a területen is bemutassák részükre milyen módszerekkel és eszközökkel ellenőriz a magyar hatóság.

A három napos látogatást mindkét fél rendkívül hasznosnak találta, számos olyan információt, adatot és jó gyakorlatot osztottak meg egymással a felek, melyek a jövőben mindkét ország munkaügyi ellenőrzési rendszerének fejlesztéséhez is hozzájárulhat. Mindkét fél kifejezte azon igényét, hogy a találkozást rendszeressé tegyék.

Néhány kép a találkozóról:

2023-05-26,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.