Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2023.03.09. - A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a munkaviszonyra vonatkozó bejelentések és a foglalkoztatói befizetések lekérdezéséről.

A munkaviszonyban való foglalkoztatás jogszerűen írásba foglalt munkaszerződéssel és az adóhatósághoz való bejelentéssel történhet. A bejelentés több szempontból is fontos a munkavállaló számára.

Rendezett jogviszonnyal biztosítható a foglalkoztatás jogi biztonsága és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogok érvényesítése. A munkavállaló bejelentés hiányában vagy nem a tényleges munkaidőnek megfelelő bejelentéssel rövid és hosszú távon is negatív hatásokkal szembesülhet munkavállalása során, valamint az azt követő időszakban.

A munkavállaló saját maga is meggyőződhet arról, hogy a munkáltatója bejelentve, szabályosan foglalkoztatja-e, mivel elektronikus lekérdezés útján ellenőrizheti az adatokat. A lekérdezés a biztosítotti jogviszony bejelentése mellett, a foglalkoztató által közölt járulékadatokra, valamint a társadalombiztosítási egyéni számlára teljesített foglalkoztatói befizetésekre is irányulhat.

A lekérdezési módokról a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Szabályosan foglalkoztatnak? Te is tudod ellenőrizni!” témájú kiadványban adunk tájékoztatást.

Amennyiben a foglalkoztató a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét nem teljesítette, a munkavállaló panasszal a munkavégzés helye szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz, mint foglalkoztatás-felügyeleti hatósághoz fordulhat. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóságok elérhetőségei megtalálhatók a www.kormanyhivatal.hu illetve a https://mvff.munka.hu weboldalon, az Elérhetőségek menüpontban.

A panasz személyes megjelenés útján, telefonon és írásban postai vagy elektronikus úton, illetékmentesen terjeszthető elő.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás következményeiről, negatív hatásairól „A be nem jelentett munka, azaz a feketemunka és annak hátrányai” témájú kiadványban tájékozódhat az alábbi elérhetőségen:
https://mvff.munka.hu weboldalon a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001/Munkaügyi kiadványok menüpontban.
 

2023-03-09,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.