Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2018.12.04. - Kampányzáró konferencia, Budapest

Az agrárszektorban a 2016. évben tapasztalt kiugróan magas halálos munkabaleseti adatokra való tekintettel a PM Munkavédelmi Főosztálya szervezésében 2017-ben „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdetett, melynek alapvető célkitűzése volt az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók, szakemberek figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre.

A kampány eredményeiről 2018. december 4-én sajtótájékoztatóval egybekötött kampányzáró szakmai konferencián számoltak be. A rendezvényt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg, majd a Munkavédelmi Főosztály vezetője értékelte az ágazat munkavédelmi helyzetét, a baleseti adatok és a célvizsgálat tükrében.

A 2017-es adatokban már megmutatkoztak a kampány eredményei: az agrárágazatban egy év alatt 18-ról 12-re, vagyis 33%-al csökkent a végzetes kimenetelű munkabalesetek száma. A halálos munkabaleseti ráták tekintetében is javulás volt tapasztalható: 5,5 halálos munkabaleset jutott 100 000 munkavállalóra.

A 2018-as időarányos adatok is további javulás feltételezésére adtak okot.

A konferencia résztvevői hallhatták még a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkatársának beszámolóját a munkavédelmi fórumsorozatuk sikeréről, majd az Agrárminisztérium képviselőjének tájékoztatását a megújuló Erdészeti Biztonsági Szabályzatról. Végül egy vetőmagtermelő cég munkavédelmi szakembere osztotta meg tapasztalatait a vállalatuknál kialakult munkavédelmi szemléletről és az alkalmazott helyes gyakorlatról.
A hazai szakemberek egyetértettek abban, hogy az agráriumban szemléletváltásra, a munkavédelmi tudatosság növelésére van szükség: a munkaadóknak nagyobb gondot kell fordítaniuk a munkafeltételek javítására, a munkavállalóknak pedig jobban be kell tartaniuk a munkafegyelmet. A biztonságos munkakörülmények azon túl, hogy csökkentik a balesetek lehetőségét, hozzájárulnak a munkavállalók elégedettségéhez is.

Az emberi élet védelme közös felelősségünk, a biztonságos munkavégzést az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania.

Az előadók képeire kattintva a konferencia szakmai előadásai letölthetők:

Bodó Sándor
 

Nesztinger Péter
 

Dr. Mártonffy Béla
 

 

Dr. Tornyos-László Petra

 

Néhány kép a konferenciáról:


 

2019-02-18,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

MEGÚJULT HONLAPUNK


TOVÁBB AZ ÚJ HONLAPRA
 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.