Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


Jogi tanácsadás a törvényes foglalkoztatás érdekében
- együttműködés az OMMF, az FSZH és a TÁMOP pályázat nyertes konzorciuma között.
 (a nagyításhoz kattintson a képre)
 
 A jogszerű foglalkoztatást segítő tájékoztatás érdekében írt alá együttműködési megállapodást 2009. május 19-én az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) és a TÁMOP 2.5.1 „Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése” című pályázaton nyertes konzorcium, amely az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségét, az Ipartestületek Országos Szövetségét, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségét, a Magyar Iparszövetséget és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét foglalja magába.

A díjmentes tájékoztatás feladatát ellátó JOGPONT Hálózat egy, az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” révén, uniós forrásból megvalósuló tanácsadó szolgálat. Célja, hogy a munkavállalók és munkaadók számára segítséget nyújtson munkavállalással, foglalkoztatással, cégalapítással kapcsolatos jogaik és kötelezettségeik alaposabb megismerésében. Az OMMF azért állt a kezdeményezés mögé, mert tapasztalatai szerint a már működő Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatot elsősorban a munkaadók keresték fel kérdéseikkel, azonban a JOGPONT Hálózat szolgáltatásai már kiterjeszthetőek a munkavállalók szélesebb körére, a tanácsadás tartalmában pedig a munkaügyi kérdésekre is. Az OMMF munkatársai - a Hálózat előkészítési fázisához hasonlóan – szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal segítik a tanácsadásban közreműködő jogászok munkáját.

A JOGPONT Hálózat az idei év februárja óta országosan 141 helyen, az ország 7 régiójában érhető el a munkaáltatók és a munkavállalók számára. Eddig több mint háromezer-ötszáz érdeklődő igényelt tájékoztatást munkaügyi kérdésekben a jogaikról és a kötelezettségeikről, a követendő eljárásokról, hatósági ügyintézés menetéről, nyilatkozatok, kérelmek elkészítésének módjáról.
Az eddigi kérelmek alapján elmondható, hogy a kérdések mintegy kétharmada munkajoggal, közel húsz százaléka cégjoggal, a fennmaradó rész pedig társadalombiztosítással volt kapcsolatos. Az érdeklődők elsősorban a jogaikról és kötelezettségeikről kértek tájékoztatást, és csak az esetek negyedében keresték meg konkrét tanácsadással a hálózat szakembereit.
2009-05-22,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2020.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (1)) A járási hivatal munkavédelmi, valamint munkaügyi hatósági hatáskörét a kormányhivatal illetékességi területére kiterjedő illetékességgel a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatala, Budapest Főváros területén a Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala, Pest megye területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala gyakorolja. ((320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (2))

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.