Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2]  »»


2022.05.17. - Álláspályázat - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdet munkavédelmi referens (kormány-főtanácsos) munkakör betöltésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 
2022-05-17,
Kapcsolódó hírek
2022.05.03. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleménye
- a „Biztonságos munkahely” díj átadásáról.

„Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:

  • Henkel Magyarország Operations Kft.
  • Rosenberger Magyarország Kft.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.  
A díjakat átadta dr. Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára és Nesztinger Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője. A nyertes munkáltató képviselői: Henkel Magyarország Operations Kft. - Tóth Erika ügyvezető gyárigazgató, Gregor Dávid SHE vezető; Rosenberger Magyarország Kft. - Kovács Tamás  munkavédelmi vezető.
A Henkel Magyarország Operations Kft. 2021-ben bevezette az Ergonómiai mentor programot. Az Ergonómiai mentorok képzésben részesültek, a megfelelő tudás birtokával tovább képezhették a kollégáikat a helyes ergonómiára olyan területeken, ahol kézi anyagmozgatás van jelen és olyan területeken is, ahol képernyős munkavégzést végeznek a munkatársak. A belső HSE auditokon állandó résztvevő egy képzett ergonómiai mentor. Az elmúlt években több, évek óta fennálló ergonómiai kockázatot jelentő tevékenységek további fejlesztésére került sor pl.: kapszulás mosószer termékek gyártási technológiája során keletkező melléktermék kezelése átalakult – gravitációt kihasználva, szinteltolás segítségégével csökkentette az anyagmozgatást és kiváltotta a keletkező zsákok és súlyok teljes megemelését; gyártástechnológiához kapcsolódó anyagtovábbító rendszerek fejlesztése automata palettázó rendszerek beszerelése, használata; közlekedési tevékenységet elősegítendő szakaszos működtetésű továbbító pályaszakasz került kialakításra. Az elmúlt években a munkabalesetek száma csökkent, annak is köszönhetően, hogy a munkavállalók évente több száz veszélyes szituációt és kvázi balesetet jelentenek, amelyek mind kivizsgálásra kerülnek, és legalább ennyi akciót és intézkedést fogalmaz meg / vezet be a balesetek megelőzése érdekében.

A Rosenberger Magyarország Kft. kiépítette a SERVUS intralogisztikai rendszert, amely automatikus raktározást és alapanyag ellátást biztosít a termelési területek számára, nagy mértékben csökkentette a munkatársak egyoldalú fizikai terhelését. Kiépítését követően az áru belső szállítási ideje töredéke lett a korábbinak, az emberi hibák száma nagy mértékben csökkent, a munkahelyi közérzet javult, a monoton áruszállítást felváltotta az automatizált rendszer. SERVUS robot rendszer felhasználói felületét, könyvelési funkcióját „MIA” koordináló program, szoftver látja el, alkatrészek nyilvántartásáért, termék összeszereléshez szükséges cikkszámok nyilvántartásáért a „Pro ALpha” integrált vállalatirányítási rendszer felel. A bevezetett rendszer egyik hatalmas előnye, hogy a raktárból ki-és belépő rendeléseket a rendszer azonnal könyveli, jegyzőkönyvezi, ezzel is elősegítve a munkatársak hatékonyabb munkavégzését. Az újításnak köszönhetően, megszűnt a hosszadalmas rendelés összekészítés és kiszállítás a raktárból (kiszállításra általában 5 percet kell várni), emberi anyagmozgatásra csak a gyártóterületen lévő robotállomásoktól és munkaállomásokig van szükség, ami jelenleg oda-vissza maximum 40 m. A bevezetett intézkedések következtében sikerült 80 %-kkal csökkenteni a munkatársak váz-és izomrendszerét érő fizikai terhelést.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Képek a díjátadóról:

 

2022-05-03,
Kapcsolódó hírek
2022.04.25. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a Munkavédelmi Világnap alkalmából országszerte megemlékezések és Nyílt Napok lesznek április 28. napján.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos, egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit. A biztonságos munkakörülmények biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de a munkavállalók együttműködésére, szabálykövetésére is szükség van,  és az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság, a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkavédelemre, a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára.

A járványhelyzet enyhülését követően az idén ismét jelenléti lehetőséggel rendezik meg a munkavédelmi hatóságok a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódó nyílt napokat, megemlékezéseket. A rendezvényekről a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok munkavédelmi hatóságai tudnak tájékoztatást adni.

Az ITM EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja online ünnepi  konferenciájára korlátozott számban a melléklet meghívó szerint lehet jelentkezni a konferencia@publicrelations.hu e-mail-címen – a név, a titulus és a képviselt szervezet megadásával.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!

A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!

  ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztály

2022-04-25,
Kapcsolódó hírek
2022.04.19. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek budapesti találkozójáról.

2022. március 24-én a magyar V4 elnökség megszervezte a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek (SLIC) találkozóját a Várkert Bazárban. A rendezvényen lehetőség nyílt a nemzeti és nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok és a jövőbeni kihívásokkal kapcsolatosan tervezett intézkedések közös megbeszélésére.

Az összefoglaló letöltése.

Képek a rendezvényről:


 

2022-04-19,
Kapcsolódó hírek
2022.04.14. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2022-04-14,
Kapcsolódó hírek
2022.04.13. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2022-04-13,
Kapcsolódó hírek
2022.04.12. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések 2021. évi tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 

2022-04-12,
Kapcsolódó hírek
2022.04.11. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2021. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 

2022-04-11,
Kapcsolódó hírek
2022.04.06. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2021. május 2. - 2021. szeptember 30.)

Az Összefoglaló jelentése - letöltés.

2022-04-06,
Kapcsolódó hírek
2022.04.05. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2021. év.

Munkabaleseti statisztika 2021. év. - A tájékoztató a 2022. január 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabaleseti statisztika menüpontban.
 
2022-04-05,
Kapcsolódó hírek
2022.03.17. - Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályának tájékoztatása
- álláspályázat munkavédelmi szakügyintézői munkakör betöltésére.

Az álláspályázat megtekintése.
 

2022-03-17,
Kapcsolódó hírek
2022.02.23. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdet munkafelügyeleti referens (kormány-főtanácsos) munkakör betöltésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 
2022-02-23,
Kapcsolódó hírek
2022.02.16. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának Tájékoztatója
- a jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségre vonatkozó foglalkoztatás-felügyeleti hatósági intézkedésről.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzésére (munkaügyi ellenőrzésre) vonatkozó, 2021. márciustól hatályos jogszabályok szerint [a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló 2020. évi CXXXV. törvény (a továbbiakban: Fftv.); a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban Ffvr.)] kibővült a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság intézkedési jogköre: a munkavállalókat védő fontos és új szabály, hogy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság - bejelentés nélküli foglalkoztatás esetén - nem csak a munkavégzés napjára vonatkozó bejelentés megtételére kötelezi a foglalkoztatót, hanem legalább harmincnapos - visszamenőleges - bejelentési kötelezettséget ír elő.

A Tájékoztató letöltése.
 

2022-02-16,
Kapcsolódó hírek
2022.02.07. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának gyászjelentése

NEKROLÓG

Tragikus hirtelenséggel életének 61. évében elhunyt dr. Zara Andrea, aki az OMMF Foglalkoztatás felügyeleti Főosztályának 2001-es átalakulását követően az OMMF Munkaügyi Főosztályának volt majd egy évtizedig a vezetője. Több munkaügyi jogszabály előkészítése, számos módszertani anyag kiadása fűződik nevéhez.

Emlékét kegyelettel megőrizzük. Nyugodjék békében!
 
2022-02-07,
Kapcsolódó hírek
2022.01.28. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdet orvos tanácsadó (vezető-kormányfőtanácsos) munkakör betöltésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 

2022-01-28,
Kapcsolódó hírek
2022.01.24. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a hidegben történő munkavégzés veszélyeivel kapcsolatban.

Az elkövetkező napokban a hőmérséklet napközben is fagypont körül alakul vagy az alá csökken, ezért különösen a szabadban végzett fizikai munka során fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés veszélyei. Ilyen időjárási körülmények esetén a munkavégzés a szükséges megelőző intézkedések hiányában veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja a munkáltatók, munkavállalók és munkavédelmi szakemberek figyelmét az alkalmazandó munkabiztonsági és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint a dolgozók egészségvédelmét szolgáló ajánlások figyelembe vételére.

A felhívás letöltése.
 

2022-01-24,
Kapcsolódó hírek
2022.01.17. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának gyászjelentése
- életének 94. évében elhunyt Radványi Vince munkavédelmi szakember.

Életének 94. évében elhunyt Radványi Vince munkavédelmi szakember (1927 - 2021)

1947-ben a Magyar Pamutiparban kezdett dolgozni, majd Magyarország legelső munkavédelmi szakember képző tanfolyamán végzett 1961-ben.
1960-tól dolgozott a Munkaügyi Minisztériumban a szakmai óvórendszabályok kiadásán, munka- és védőruházat központi gazdálkodás megszervezésén.
1963-tól a SZOT Munkavédelmi Tudományos Kutató Intézetben az egyéni védőeszköz csoport vezetője lett, 1966-tól munkavédelmi felügyelőként tevékenykedett, majd 1973-ban visszatért a Kutató Intézetbe, az Egyéni Védőeszköz Osztály osztályvezetőjeként.
1979-1989 között az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Intézet igazgatóhelyetteseként tevékenykedett, majd nyugdíjba vonulása után ismét az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos feladatokkal foglalkozott a Vektor Szövetkezetnél (később Kft-nél).
Szakmai munkája közben rendkívül fontosnak találta a munkavédelmi szakemberek tevékenységének, szakmai tudásának megszervezését, a szakma felemelését, így az 1991-ben megalakult Magyar Munkavédelmi Kamara, majd jogutóda, a MUFOSZ jelölő bizottságának elnöki feladatait is ellátta 15 évig. A Munkabiztonságért Alapítvány Munkabiztonságért Díjjal ismerte el szakmai életútját.
Elkötelezett szerepvállalása a munkavédelem területén mindannyiunk számára példát mutat.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.Nyugodjék békében!
 

2022-01-17,
Kapcsolódó hírek
2021.12.15. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-12-15,
Kapcsolódó hírek
2021.12.09. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- a munkaidőkeretre és a munkabér védelmére vonatkozó szabályok érvényesülésének rendkívüli célvizsgálatáról (2021. október 18. - november 5.)

Az Összefoglaló jelentés letöltése.
 

2021-12-09,
Kapcsolódó hírek
2021.12.09. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- a személy-és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2021. szeptember 27. - október 15.)

Az Összefoglaló jelentés letöltése.
 
2021-12-09,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.