Technolgiai s Ipari Minisztrium Munkavdelem Foglalkoztats-felgyelet Honlapja

Keress:

Fokozott expozcis esetek

FOKOZOTT EXPOZCIS ESETEK

Fokozott expozci akkor alakul ki, ha a munkavllal szervezetben a munkavgzs sorn, a foglalkozs gyakorlsa kzben vagy azzal sszefggsben, bizonyos vegyi anyagok meghatrozott biolgiai hatrrtkeket meghalad koncentrcija jn ltre, illetve a munkavllalnl meghatrozott mrtk (brmely fln 4000 Hz-en 30 dB) hallscskkens alakul ki.
A fokozott expozci mg nem foglalkozsi betegsg, csupn annak lehetsgt jelzi. Amennyiben ebben a stdiumban munkltati intzkeds trtnik (az adott anyag szervezetbe val bejutsnak lehetsgt, illetve a zajterhelst megszntetik vagy mrsklik) nem alakul ki foglalkozsi megbetegeds.

Az elvgzett orvosi/laboratriumi vizsglati eredmnyek alapjn a foglalkozs-egszsggyi szolglat orvosa rtesti a munkltatt a fokozott expozci tnyrl. Az egszsggyi adatok kezelsre, nyilvntartsra a munkahelyeken a foglalkozs-egszsggyi szolglat jogosult. A fokozott expozcis eset kivizsglsa a munkltat ktelezettsge a foglalkozs-egszsggyi szolglat orvosa, a munkavdelmi szakember, valamint – ha van – a munkavdelmi kpvisel bevonsval, majd a lehetsges okok feltrst kveten intzkednie kell az adott expozci cskkentse vagy megszntetse s a tovbbi fokozott expozcis esetek megelzse rdekben. A munkltat a kivizsglt fokozott expozcis esetrl a foglalkoztatspolitikrt felels miniszter honlapjn kzztett mdon jegyzknyvet kszt. A jegyzknyv „Zrt kezels adatlap” rszt a foglalkozs-egszsggyi orvos tlti ki s a leletekkel egytt zrtan kezeli.

A fokozott expozcis eset kivizsglst kveten a munkavdelmi hatsgnak

  1. POSTZS ESETN a munkltat megkldi a jegyzknyvet s zrt bortkban a jegyzknyv vdett adatokat tartalmaz „Zrt kezels adatlap” rszt s az egszsggyi dokumentcit (leleteket).
  2. ELEKTRONIKUS MEGKLDS ESETN: A jegyzknyvet a munkltat, a „Zrt kezels adatlap” jegyzknyv rszt s az egszsggyi dokumentcit (leleteket) a foglalkozs-egszsggyi orvos kldi meg.

A fokozott expozcis eset kivizsglst kvet bejelentshez szksges jegyzknyv (s kitltsi tmutat) – letlts

A jegyzknyv „Zrt kezels adatlap” rsze – letlts

Mdszertani segdlet foglalkozs-egszsggyi orvosok, munkavdelmi szakemberek s munkltatk rszre a fokozott expozci vizsglathoz – letlts

ADATKEZELSI TJKOZTAT munkabaleset bejelentsvel, kivizsglsval kapcsolatos intzkedseket vagy ezek elmulasztst, valamint a foglalkozsi megbetegeds vagy a fokozott expozcis eset kivizsglsnak  elmulasztst srelmez szemly bejelentsnek kivizsglsa okn trtn szemlyes adatkezelsre

*A fokozott expozcis esetek bejelentsvel s kivizsglsval kapcsolatos rszletes elrsokat a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet tartalmazza.


Bemutatkozs


 
KEDVEZMNYEZETT NEVE:
Innovcis s Technolgiai Minisztrium
PROJEKT CME: „Jogszer foglalkoztats fejlesztse”
SZERZDTT TMOGATS SSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hrommillird-nyolcszzmilli forint.
TMOGATS MRTKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Rszletek
PROJEKT KEZD S BEFEJEZ DTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOST SZMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormny az llami foglalkoztatsi szerv, a munkavdelmi s munkagyi hatsg kijellsrl, valamint e szervek hatsgi s ms feladatainak elltsrl szl 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavdelemmel s a foglalkoztats-felgyeleti hatsgi tevkenysggel kapcsolatos kzigazgatsi feladatok elltsra munkavdelmi hatsgknt, valamint foglalkoztats-felgyeleti hatsgknt a foglalkoztatspolitikrt felels minisztert, tovbb a fvrosi s megyei kormnyhivatalt jellte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatsgi nyilvntarts" a kzbeszerzsekhez s tmogatsokhoz honlapunkon kvl kzvetlenl is elrhet az albbi cmen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsold szervezetek

Technolgiai s Ipari Minisztrium
Munkavdelmi Irnytsi Fosztly
Foglalkoztats-felgyeleti Irnytsi Fosztly
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.