Technolgiai s Ipari Minisztrium Munkavdelem Foglalkoztats-felgyelet Honlapja

Keress:

Foglalkozsi megbetegedsek

FOGLALKOZSI MEGBETEGEDSEK


Foglalkozsi megbetegedsnek nevezzk a munkavgzs, a foglalkozs gyakorlsa kzben bekvetkezett olyan heveny s idlt, valamint a foglalkozs gyakorlst kveten megjelen vagy kialakul idlt egszsgkrosodst, amely a munkavgzssel, a foglalkozssal kapcsolatos, a munkavgzs, a munkafolyamat sorn elfordul fizikai, kmiai, biolgiai, pszichoszocilis s ergonmiai kroki tnyezkre vezethet vissza, illetve amely a munkavllalnak az optimlistl eltr ignybevtelnek a kvetkezmnye.

Az orvosi tevkenysg krben szlelt foglalkozsi betegsg gyanjt a munkltat telephelye (munkavgzs helye) szerint illetkes munkavdelmi hatsghoz be kell jelenteni, ki kell vizsglni s – amennyiben a munkahigins s foglalkozs-egszsggyi szerv az esetet foglalkozsi megbetegedsknt elfogadja – nyilvntartsba kell venni. A bejelentst az szlel orvosnak kell megtennie, a kivizsglst a munkavdelmi hatsg vgzi, melybe a munkltatn s a bejelentett dolgozn kvl bevonja a foglalkozs-egszsggyi szolglat orvost, a munkavdelmi kpviselt, valamint a minisztrium orvos vgzettsg kormnytisztviseljt is.

A foglalkozsi megbetegeds gyanjnak bejelentshez szksges nyomtatvny (s kitltsi tmutat) – letlts

Bejelentend foglalkozsi megbetegedsek jegyzkeletlts

ADATKEZELSI TJKOZTAT munkabaleset bejelentsvel, kivizsglsval kapcsolatos intzkedseket vagy ezek elmulasztst, valamint a foglalkozsi megbetegeds vagy a fokozott expozcis eset kivizsglsnak  elmulasztst srelmez szemly bejelentsnek kivizsglsa okn trtn szemlyes adatkezelsre

*A foglalkozsi betegsgek bejelentsvel s kivizsglsval kapcsolatos rszletes elrsokat a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet tartalmazza.

A foglalkozsi betegsg esetn jr egszsgbiztostsi elltsokra (pl. 100%-os tppnz) tbblpcss eljrs vgn, a foglalkozsi betegsg megllaptsrl szl hatrozat ad jogot. A tppnz klnbzet szmfejtse az eljrs befejezse utn trtnik. 
A folyamat az albbi fbb lpsekbl ll:

  1. A munkavdelmi hatsg a bejelentett foglalkozsi megbetegeds gyant kivizsglja.
  2. A vizsglati dokumentci alapjn a munkahigins s foglalkozs-egszsggyi szerv (Nemzeti Npegszsggyi Kzpont Munkahigins s Foglalkozs-egszsggyi Fosztlya, a tovbbiakban: NNK) vlemnyt ad, hogy elfogadja-e a bejelentett esetet foglalkozsi megbetegedsknt.
  3. A tppnz folystsra hatskrrel s illetkessggel rendelkez szerv dntst hoz az NNK vlemnye alapjn a foglalkozsi megbetegeds tnynek elbrlsrl, amely a trsadalombiztostsi ellts ignybevtelhez szksges.
  4. Tppnz klnbzet szmfejtse, utalsa.
     

Bemutatkozs


 
KEDVEZMNYEZETT NEVE:
Innovcis s Technolgiai Minisztrium
PROJEKT CME: „Jogszer foglalkoztats fejlesztse”
SZERZDTT TMOGATS SSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hrommillird-nyolcszzmilli forint.
TMOGATS MRTKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Rszletek
PROJEKT KEZD S BEFEJEZ DTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOST SZMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormny az llami foglalkoztatsi szerv, a munkavdelmi s munkagyi hatsg kijellsrl, valamint e szervek hatsgi s ms feladatainak elltsrl szl 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavdelemmel s a foglalkoztats-felgyeleti hatsgi tevkenysggel kapcsolatos kzigazgatsi feladatok elltsra munkavdelmi hatsgknt, valamint foglalkoztats-felgyeleti hatsgknt a foglalkoztatspolitikrt felels minisztert, tovbb a fvrosi s megyei kormnyhivatalt jellte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatsgi nyilvntarts" a kzbeszerzsekhez s tmogatsokhoz honlapunkon kvl kzvetlenl is elrhet az albbi cmen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsold szervezetek

Technolgiai s Ipari Minisztrium
Munkavdelmi Irnytsi Fosztly
Foglalkoztats-felgyeleti Irnytsi Fosztly
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.