Technolgiai s Ipari Minisztrium Munkavdelem Foglalkoztats-felgyelet Honlapja

Keress:

Munkabalesetek

MUNKABALESETEK

Munkabaleset minden olyan balesetet, amely a srlt akarattl fggetlenl kvetkezik be, egyszeri kls hats okozza, s szervezett munkavgzs sorn vagy azzal sszefggsben trtnik. Nem szmt, hogy hol s mikor kvetkezik be, vagy hogy a srlt munkavllal elkvetett-e valamilyen szablyszegst.

Munkavgzssel sszefgg tevkenysgnek minsl pldul a munkhoz kapcsold kzlekeds, anyagvtelezs, anyagmozgats, tisztlkods, szervezett zemi tkeztets, foglalkozs-egszsggyi szolgltats s a munkltat ltal nyjtott egyb szolgltats ignybevtele.
A munkahely s a laks/szlls kztti kzlekeds sorn bekvetkez baleset csak abban az esetben minsl munkabalesetnek, ha az a munkltat sajt vagy brelt jrmvvel, illetve ms szerzds vagy megllapods alapjn biztostott jrmvel trtnt. (Ellenkez esetben a baleset nem munkabaleset, hanem n. ti baleset, amely egy trsadalombiztostsi fogalom.)

A srlt, illetleg a balesetet szlel szemly kteles a balesetet a munkt kzvetlenl irnyt szemlynek haladktalanul jelenteni. Ha a srlt neki felrhat okbl ezen ktelezettsgnek nem tesz eleget, a baleset munkltati kivizsglsa sorn a srltet terheli annak bizonytsa, hogy a baleset a munkavgzs sorn vagy azzal sszefggsben trtnt.
A munkltat kteles a slyos munkabalesetet a munkavdelmi hatsgnak azonnal bejelenteni.
Ha a srlt a munkltatnak a munkabaleset bejelentsvel, kivizsglsval kapcsolatos intzkedst vagy mulasztst srelmezi, illetve ha a munkavllal vitatja a srls slyossgval kapcsolatos munkltati megllaptst, akkor a terletileg illetkes munkavdelmi hatsghoz fordulhat. A munkavllal bejelentse alapjn a munkavdelmi hatsg az eljrst hivatalbl folytatja le.

A munkltatnak minden munkabalesetet nyilvntartsba kell vennie s ki kell vizsglnia. Ha a baleset munkakptelensget okozott, akkor a munkltatnak – munkavdelmi szakember, s slyos munkabaleset esetn a foglalkozs-egszsggyi orvos bevonsval – haladktalanul meg kell kezdenie a kivizsglst. A kivizsgls eredmnyt munkabaleseti jegyzknyvben kell rgzteni.
A munkabaleseti jegyzknyvet a srltnek s a trsadalombiztostsi kifizethelynek (egszsgbiztostsi pnztrnak) minden esetben meg kell kldeni. Ezen tlmenen a baleset helyszne szerint illetkes munkavdelmi hatsg rszre a munkabalesetet akkor kell bejelenteni, ha a baleset tbb mint 3 munkanap munkakptelensget okozott. A bejelentst slyos munkabaleset esetn haladktalanul meg kell tenni.

ADATKEZELSI TJKOZTAT munkabaleset bejelentsvel, kivizsglsval kapcsolatos intzkedseket vagy ezek elmulasztst, valamint a foglalkozsi megbetegeds vagy a fokozott expozcis eset kivizsglsnak  elmulasztst srelmez szemly bejelentsnek kivizsglsa okn trtn szemlyes adatkezelsre

*A munkabalesetek bejelentsre, kivizsglsra s nyilvntartsra vonatkoz szablyokat a munkavdelmi trvny [1993. vi XCIII. tv.] s annak vgrehajtsi rendelete [5/1993. (XII. 26.) MM rendelet] tartalmazza. 

Munkabaleset kivizsglsa lpsrl-lpsre

app-mbjkv70

 

 

stat

 

 
 

 
 Munkabaleseti jegyzknyv    
 Munkabaleseti statisztika     
Esettanulmnyok
 

Bemutatkozs


 
KEDVEZMNYEZETT NEVE:
Innovcis s Technolgiai Minisztrium
PROJEKT CME: „Jogszer foglalkoztats fejlesztse”
SZERZDTT TMOGATS SSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hrommillird-nyolcszzmilli forint.
TMOGATS MRTKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Rszletek
PROJEKT KEZD S BEFEJEZ DTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOST SZMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormny az llami foglalkoztatsi szerv, a munkavdelmi s munkagyi hatsg kijellsrl, valamint e szervek hatsgi s ms feladatainak elltsrl szl 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavdelemmel s a foglalkoztats-felgyeleti hatsgi tevkenysggel kapcsolatos kzigazgatsi feladatok elltsra munkavdelmi hatsgknt, valamint foglalkoztats-felgyeleti hatsgknt a foglalkoztatspolitikrt felels minisztert, tovbb a fvrosi s megyei kormnyhivatalt jellte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatsgi nyilvntarts" a kzbeszerzsekhez s tmogatsokhoz honlapunkon kvl kzvetlenl is elrhet az albbi cmen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsold szervezetek

Technolgiai s Ipari Minisztrium
Munkavdelmi Irnytsi Fosztly
Foglalkoztats-felgyeleti Irnytsi Fosztly
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.