A szálloda- és vendéglátóiparban (pl. szállodák, éttermek, kávéházak, pubok) végzett munkák és az ezekbõl származó egészségi és biztonsági kockázatok sokrétûek.
Az ágazatra jellemzõ munkakörülmények, munkafolyamatok, változatos munkakörök, speciális munkaidõ-beosztás, az idõszakosan nagyobb munkaterhelés miatti igénybevétel miatt a munkavállalók számos munkahelyi veszélynek és kockázatnak (fizikai megterhelés, hideg vagy meleg munkakörnyezet, zaj, veszélyes anyagok, pszichoszociális kockázatok, elcsúszás veszély, áramütés veszély stb.) lehetnek kitéve, amelyek megfelelõ megelõzõ intézkedésekkel kiküszöbölhetõk, vagy csökkenthetõk.
Az útmutatóban a munkavégzésre vonatkozó általános követelmények mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzatban és az ágazati rendeletekben foglalt legfontosabb munkavédelmi elõírásokat ismertetjük.
Az ismeretekrõl a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerû foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésû kiemelt projekt keretében készült „Alapvetõ munkavédelmi tudnivalók a HORECA-szektorban” témájú útmutatóban adunk tájékoztatást. |