Nyelv vlaszts: Magyar | EnglishFoldalra | Honlaptrkp
Keress:

Kapcsolat, szervezet


ltalnos informcik


Kapcsold szervezetek


MUNKABALESETEK

Munkabaleset minden olyan balesetet, amely a srlt akarattl fggetlenl kvetkezik be, egyszeri kls hats okozza, s szervezett munkavgzs sorn vagy azzal sszefggsben trtnik. Nem szmt, hogy hol s mikor kvetkezik be, vagy hogy a srlt munkavllal elkvetett-e valamilyen szablyszegst.
Munkavgzssel sszefgg tevkenysgnek minsl pldul a munkhoz kapcsold kzlekeds, anyagvtelezs, anyagmozgats, tisztlkods, szervezett zemi tkeztets, foglalkozs-egszsggyi szolgltats s a munkltat ltal nyjtott egyb szolgltats ignybevtele.
A munkahely s a laks/szlls kztti kzlekeds sorn bekvetkez baleset csak abban az esetben minsl munkabalesetnek, ha az a munkltat sajt vagy brelt jrmvvel, illetve ms szerzds vagy megllapods alapjn biztostott jrmvel trtnt. (Ellenkez esetben a baleset nem munkabaleset, hanem n. ti baleset, amely egy trsadalombiztostsi fogalom.)

A munkltatnak minden munkabalesetet nyilvntartsba kell vennie s ki kell vizsglnia. Ha a baleset munkakptelensget okozott, akkor a munkltatnak – munkavdelmi szakember, s slyos munkabaleset esetn a foglalkozs-egszsggyi orvos bevonsval – haladktalanul meg kell kezdenie a kivizsglst. A kivizsgls eredmnyt munkabaleseti jegyzknyvben kell rgzteni.
A munkabaleseti jegyzknyvet a srltnek s a trsadalombiztostsi kifizethelynek (egszsgbiztostsi pnztrnak) minden esetben meg kell kldeni. Ezen tlmenen a baleset helyszne szerint illetkes munkavdelmi hatsg rszre a munkabalesetet akkor kell bejelenteni, ha a baleset tbb mint 3 munkanap munkakptelensget okozott. A bejelentst slyos munkabaleset esetn haladktalanul meg kell tenni.


*A munkabalesetek bejelentsre, kivizsglsra s nyilvntartsra vonatkoz szablyokat a munkavdelmi trvny [1993. vi XCIII. tv.] s annak vgrehajtsi rendelete [5/1993. (XII. 26.) MM rendelet] tartalmazza. 
 

app-mbjkv70

 

 

stat

 

 
 

 
 Munkabaleseti jegyzknyv    
 Munkabaleseti statisztika     
Esettanulmnyok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Innovcis s Technolgiai Minisztrium
Munkavdelem
Foglalkoztats-felgyelet
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu