Nyelv vlaszts: Magyar | EnglishFoldalra | Honlaptrkp
Keress:

Kapcsolat, szervezet


ltalnos informcik


Kapcsold szervezetek
KOCKZATRTKELS

A munkavdelemrl szl 1993. vi XCIII. trvny (Mvt.) 54. § (2) bekezdse kimondja, hogy a "munkltatnak rendelkeznie kell kockzatrtkelssel, amelyben kteles minsgileg, illetve szksg esetn mennyisgileg rtkelni a munkavllalk egszsgt s biztonsgt veszlyeztet kockzatokat".

A hatsgi ellenrzs sszhangja s az egysges rtelmezs rdekben az Orszgos Munkabiztonsgi s Munkagyi Ffelgyelsg az llami Npegszsggyi s Tisztiorvosi Szolglattal, valamint a Magyar Bnyszati Hivatallal egyetrtsben 2006-ban tmutatst tett kzz e trgykrben, amely a Munkagyi Kzlny 2006/4. szmban jelent meg "A munkavdelmi felgyeletek egyttes tmutatsa a munkahelyi kockzatrtkels vgrehajtshoz" cmmel.
 
Az eltelt idszakban bekvetkezett, munkavdelmet rint szervezeti- s jogszablyvltozsok alapjn szksgess vlt a munkahelyi kockzatrtkelsre vonatkoz tmutat tdolgozsa s korszerstse. Az elksztett j, egysges szerkezetbe foglalt tmutat clja elssorban a mikro-, kis- s kzpvllalkozsok munkabiztonsgi s munkaegszsggyi szaktevkenysgnek tmogatsa azltal, hogy segtsget nyjt a kockzatrtkels rendszernek megismershez, a hivatkozsok helyes alkalmazshoz, valamint a kockzatrtkelsre vonatkoz kvetelmnyek elrhetsgeinek megismershez.

A segdlet s mellkletei az albbi linken rhetk el:

Segdlet a munkahelyi kockzatrtkels elvgzshez

1. szm mellklet: Az egyes munkahelyi kroki tnyezkkel kapcsolatos legfontosabb specilis jogszablyi rendelkezsek (kln jogszablyokban meghatrozott szempontok) a kockzatbecslssel/kockzatrtkelssel sszefggsben
2. szm mellklet: Munkahigins mrsek egyes hatrrtkkel szablyozott kroki tnyezk esetn
3. szm mellklet: A veszlyes vegyi anyagok jelenltbl keletkez kockzatok

A pszichoszocilis kockzatok rtkelse - tmutat letltse


(Megnyitsi problma esetn a Letltssegd menpontban frisstse az Adobe Reader programjt).Innovcis s Technolgiai Minisztrium
Munkavdelem
Foglalkoztats-felgyelet
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu