Nyelv vlaszts: Magyar | EnglishFoldalra | Honlaptrkp
Keress:

Kapcsolat, szervezet


ltalnos informcik


Kapcsold szervezetek2020.10.09. - Az ITM Munkavdelmi Fosztlynak tjkoztatsa
- a munkavdelmi oktatssal kapcsolatban rkez gyakori krdsekre adott vlaszok.

VLTOZS! A felnttkpzsrl szl 2013. vi LXXVII. trvny (Fktv.) 1. § (1a) bekezdse rtelmben 2021. janur 1-tl a trvny elrsait nem kell alkalmazni a munkavdelmi oktatsokra, gy megsznt az Fktv. szerinti bejelentsi s adatszolgltatsi ktelezettsg!

A munkavdelmi oktatsra vonatkoz szablyokat hogyan rinti a felnttkpzsi szablyok vltozsa? A munkavdelmi oktats, mint kpzs elvgzst kveten killtott tanstvny elegend annak igazolsra, hogy a munkavllal munkavdelmi oktatsban rszeslt? Mit ellenriz a munkavdelmi hatsg az oktatsokra vonatkozan?
 
A munkavdelmi oktats a felnttkpzsrl szl 2013. vi LXXVII. trvny (Fktv.) szerint bejelentshez kttt felnttkpzsi tevkenysg. A Fktv. 13/B. § (1) bekezdse rtelmben bejelentshez kttt felnttkpzsi tevkenysg esetn a felnttkpznek a kpzsben rszt vev szemly krsre ki kell lltania egy tanstvnyt a felnttkpzs adatszolgltatsi rendszerben a kpzs elvgzsnek igazolsra, s azt a kpzsben rszt vev rendelkezsre kell bocstania.

A felnttkpzsi szablyok vltozsval a munkavdelemrl szl 1993. vi XCIII. trvny (Mvt.) 55. § (1) bekezdse nem mdosult, melynek rtelmben a munkavdelmi oktats megtrtntt az oktatott ismeretanyag tematikjnak megjellsvel s a munkavllal alrsval rsban rgzteni kell.

Amennyiben a felnttkpzsi tevkenysg sorn tanstvnyt lltanak ki, az nem tartalmazza a munkavdelmi oktats tematikjt, teht nmagban a tanstvny alrsa az Mvt. szerinti ktelezettsg teljestsnek igazolsra nem alkalmas.

A munkavdelmi hatsg a korbbi gyakorlatnak megfelelen a munkavdelmi oktatsok Mvt. szerinti megvalsulst vizsglja, az oktatsi naplkat s tematikkat ellenrzi, s szksg esetn meghallgatssal gyzdik meg arrl, hogy a munkavllalk a vgzett tevkenysgkre vonatkoz veszlyforrsokat s rtalmakat ismerik-e, tisztban vannak-e a megelz intzkedsekkel s ismerik illetve alkalmazzk-e technolgia helyes lpseit.
 
2020-10-09,
A rovat tovbbi hrei
Tovbbklds e-mailben   Tovbbklds e-mailben     Nyomtats  Nyomtats


Innovcis s Technolgiai Minisztrium
Munkavdelem
Foglalkoztats-felgyelet
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu