Innovcis s Technolgiai Minisztrium Munkavdelem Foglalkoztats-felgyelet Honlapja

Keress:

HREK


2020.10.09. - Az ITM Munkavdelmi Fosztlynak tjkoztatsa
- a munkavédelmi oktatással kapcsolatban érkez gyakori kérdésekre adott válaszok.

A munkavdelmi oktatsra vonatkoz szablyokat hogyan rinti a felnttkpzsi szablyok vltozsa? A munkavdelmi oktats, mint kpzs elvgzst kveten killtott tanstvny elegend annak igazolsra, hogy a munkavllal munkavdelmi oktatsban rszeslt? Mit ellenriz a munkavdelmi hatsg az oktatsokra vonatkozan?
 
A munkavdelmi oktats a felnttkpzsrl szl 2013. vi LXXVII. trvny (Fktv.) szerint bejelentshez kttt felnttkpzsi tevkenysg. A Fktv. 13/B. § (1) bekezdse rtelmben bejelentshez kttt felnttkpzsi tevkenysg esetn a felnttkpznek a kpzsben rszt vev szemly krsre ki kell lltania egy tanstvnyt a felnttkpzs adatszolgltatsi rendszerben a kpzs elvgzsnek igazolsra, s azt a kpzsben rszt vev rendelkezsre kell bocstania.

A felnttkpzsi szablyok vltozsval a munkavdelemrl szl 1993. vi XCIII. trvny (Mvt.) 55. § (1) bekezdse nem mdosult, melynek rtelmben a munkavdelmi oktats megtrtntt az oktatott ismeretanyag tematikjnak megjellsvel s a munkavllal alrsval rsban rgzteni kell.

Amennyiben a felnttkpzsi tevkenysg sorn tanstvnyt lltanak ki, az nem tartalmazza a munkavdelmi oktats tematikjt, teht nmagban a tanstvny alrsa az Mvt. szerinti ktelezettsg teljestsnek igazolsra nem alkalmas.

A munkavdelmi hatsg a korbbi gyakorlatnak megfelelen a munkavdelmi oktatsok Mvt. szerinti megvalsulst vizsglja, az oktatsi naplkat s tematikkat ellenrzi, s szksg esetn meghallgatssal gyzdik meg arrl, hogy a munkavllalk a vgzett tevkenysgkre vonatkoz veszlyforrsokat s rtalmakat ismerik-e, tisztban vannak-e a megelz intzkedsekkel s ismerik illetve alkalmazzk-e technolgia helyes lpseit.
 
2020-10-09,
A rovat tovbbi hrei
Tovbbklds e-mailben   Tovbbklds e-mailben     Nyomtats  Nyomtats

Bemutatkozs


 
KEDVEZMNYEZETT NEVE:
Innovcis s Technolgiai Minisztrium
PROJEKT CME: „Jogszer foglalkoztats fejlesztse”
SZERZDTT TMOGATS SSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hrommillird-nyolcszzmilli forint.
TMOGATS MRTKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Rszletek
PROJEKT KEZD S BEFEJEZ DTUMA: 2018.01.01. – 2021.12.31.
PROJEKT AZONOST SZMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormny az llami foglalkoztatsi szerv, a munkavdelmi s munkagyi hatsg kijellsrl, valamint e szervek hatsgi s ms feladatainak elltsrl szl 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavdelemmel s a munkagyi hatsgi tevkenysggel kapcsolatos kzigazgatsi feladatok elltsra munkavdelmi hatsgknt, valamint munkagyi hatsgknt a foglalkoztatspolitikrt felels minisztert, tovbb a fvrosi s megyei kormnyhivatalt jellte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatsgi nyilvntarts" a kzbeszerzsekhez s tmogatsokhoz honlapunkon kvl kzvetlenl is elrhet az albbi cmen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsold szervezetek

Innovcis s Technolgiai Minisztrium
Munkavdelmi Fosztly
Foglalkoztats-felgyeleti Fosztly
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.