Innovcis s Technolgiai Minisztrium Munkavdelem Foglalkoztats-felgyelet Honlapja

Keress:

HREK


2020.10.01. - Az ITM Munkavdelmi Fosztlynak tjkoztatsa
- a EU-OSHA Nemzeti Fkuszpontja 2020. szeptember 24-n tartott online+streaming konferencijrl.

A konferencit Bod Sndor llamtitkr r nyitotta meg. Kitrt arra, hogy modern vilgunk kihvsai j elemmel „gazdagodtak". A vilgjrvny idejn be kellett tartani az eddigi szablyokat, de jakat is alkalmaznunk kell annak rdekben, hogy legalbb annyi munkahelyet tudjunk megtartani, annyi munkahely keletkezzen, amennyit a vrus tnkretett. A kormny a munkahelyvdelmi, kutats-fejlesztsi s munkahelyteremt programjainak eredmnyekppen 270 ezer ember illetve csald kapott segtsget. A vilgjrvny rmutatott arra, milyen fontos a munkavllal egszsge, testi psge.

Az ptipari termels volumene az elmlt vekben erteljes (20-30%-os) nvekedst mutatott, 2020-ban viszont 7-10%-os cskkens vrhat. Koji Lszl, az ptipari Vllalkozsok Szakszvetsgnek (VOSZ) elnke eladsban elmondta, hogy az ptipar egyik slyponti problmja a hatkonysg krdse pl. olyan beruhzsokra lenne szksg, amelyek az lmunkt kmlik. Tovbbra sincs rdemleges vltozs a munkavdelmi krdseket illeten, ezen a terleten tbb figyelem s sszefogs lenne szksges. Hangslyos igny fogalmazdik meg a felnttkpzssel, tovbbkpzssel kapcsolatban is. Ugyanakkor nagyok a vrakozsok: a rozsdavezeti 5%-os laksptsi F-t, a kormny komplex laksgazdlkodsi programjt, az ptsgazdasgi stratgia elfogadst illeten valamint a jrvny okozta kivrsok megsznse miatt. Tovbbra is kihvs az ptiparban a slyos balesetek megelzse, elfordulsuk cskkentse. A jrvny miatti megbetegedsek kockzata miatt fokozott intzkedsekre is szksg van pl. a munkavllalk kzlekedsvel, az egytt dolgoz csoportok tszervezsvel kapcsolatosan. A jrvnnyal sszefggsben az VOSZ ajnlst jelentetett meg az ptsi vllalkozsok rszre a koronavrus okozta jrvny egszsggyi s zleti kockzatainak mrsklsre.

A konferencia sznetben Magyarorszg tfog Egszsgvdelmi Szrprogramjnak (MESZ) kisfilmjt tekinthettk meg az rdekldk.

A MESZ haznk legnagyobb humanitrius formban mkd egszsgvdelmi programja, amely a lakossg szmra ingyenesen biztostja a szrvizsglatok elvgzst a legmodernebb eszkzkkel, szem eltt tartva a megelzs fontossgt. A Program 76 szakmai szervezet sszefogsval, 40 fle tfog szrvizsglattal, anonim mdon, ingyenesen, Eurpai Unis irnyelvek alapjn, az Eurpai Uni Regionlis Fejlesztsi Alap tmogatsval a Magyar Orvostrsasgok s Egyesletek Szvetsge (MOTESZ) ltal koordinlt szv s rrendszeri betegsgek megelzsnek s gygytsnak Nemzeti Programjval konszenzusos egyttmkdsvel valsul meg. A Szakmai s Koordincis Bizottsg tagjaknt Az ITM Munkavdelmi Fosztlya s a fosztly ltal mkdtetett EU-OSHA Nemzeti Fkuszpont aktvan rszt vesz a MSZ clkitzseinek vgrehajtsban.

Korbbi konferenciinkon sok sz esett az j kockzatok megjelensrl s a munkavdelem szereprl a technika fejldsvel kapcsolatban. A munkabaleseti adatokat tekintve azonban nem szabad elfeledkeznnk a mr jl ismert veszlyek elleni vdekezsrl, ugyanis azt lthatjuk, hogy a hallos munkabalesetek tlnyom rszt ezek a veszlyforrsok okozzk - hangslyozta Nesztinger Pter munkavdelmi fosztlyvezet.

Bemutatta, hogy a hatsgi ellenrzsek mellett milyen eszkzkkel szeretnk a munkabalesetek szmt cskkenteni. A tavalyeltt zrult mezgazdasgi kampny rendkvl eredmnyes volt, tartsan sikerlt cskkenteni az gazatban bekvetkezett munkabalesetek, st a hallos munkabalesetek szmt is.

Azonban az ptiparban a kommunikcira pl erfesztsek eddig nem hoztk meg a vrt eredmnyt, pedig tbb szervezettl is kaptak segtsget, pl. MESZ, VOSZ. Az ptipari vllalkozsoknak ksztett 40 oldalas szakmai kiadvny, rdekkpviseletekkel trtn egyeztets, angol nyelven is megjelen munkavdelmi tmutat, nyomtatott sajt s elektronikus megjelens, telefonos s szemlyes tancsads vagy a honlapon kzztett esettanulmnyok ellenre nem cskkent a hallos munkabalesetek szma az ptiparban. Pedig a baleseti esemnyek nem klnlegesek, sajnos jl ismert okokbl trtntek pl. magasbl trtn leess, bonts kzben sszeomls, ramts, fldbeomls.

Az ptipari kampny jelenlegi szakaszban orszgos clvizsglat keretben zajlanak a munkavdelmi ellenrzsek. Sok szablytalansgnak brsg kvetkezmnye is van, de szerencssebb volna, ha a munkltatk nem a brsg vagy egy baleset kapcsn szembeslnnek csak a mulasztsuk kvetkezmnyeivel, hanem gondot fordtannak a megelzsre, hiszen a szablyok betartsval megelzhetk lennnek a tragdik, emelte ki a fosztlyvezet.

A vrushelyzetbl ered aktualits jegyben egy multinacionlis vllalat, a Henkel Magyarorszg megelzsi intzkedseit mutatta be Gregor Dvid munkavdelmi vezet „Egytt a koronavrus ellen" cmmel.
Az eladsban rvilgtott arra, hogy a koronavrus jrvny sorn a munkavdelem a munkahelyen kvlrl rkez j kockzattal tallkozott, amely a munkavllalkra veszlyt jelenthet. Ezrt a kockzatok kezelse sorn az elrelt felkszls, a pandmis tervek, munkacsoportok ltrehozsa, az utazsok korltozsa, a ltogati szablyok szigortsa jelentettk az els lpseket. Nylt, szleskr s folyamatos kommunikci s tjkoztats mellett a prevencis intzkedsek (tvolsgtarts, higin) s a tudatos viselkeds segtettk a vdekezst. Ahol arra lehetsg volt, az otthoni munkavgzst helyeztk eltrbe, ehhez az IT felttelek biztostva voltak. Az ajnlott vdeszkzket minden munkavllal szmra beszereztk, az zembe rkez ruszlltk gyron belli kzlekedst korltoztk.
Megnveltk a cges buszjratok szmt a megfelel vd tvolsg biztostsa rdekben, a buszokat rendszeresen ferttlentettk.
A mszakvltsokat s ltz helyisgek hasznlatt tszerveztk a kontaktusok szmnak cskkentse rdekben. A felletek ferttlentst rendszeresen elvgeztk. A fizikai lehatrolson, az 1,5m vdtvolsg betartsn, vagy egyni vdeszkz alkalmazsn, a figyelemfelhv jellsek alkalmazsn, az egyirny kzlekeds bevezetsn tl a szemlyes tallkozssal jr megbeszlseket s egyeztetseket, az irodai megbeszlseket minimalizltk, a ltogatk s az alvllalkozk fogadst szigoran szablyoztk. Ingyen biztostjk a munkatrsaknak az influenza elleni vdoltst.
Az informcikat s tapasztalatokat megosztottk a cgcsoport nemzetkzi munkacsoportjai kztt.
Tovbbra is kiemelten fontosnak tartjk a megelzst, s a kzssgi szerepvllalst.

A konferencia eladi:

Bod Sndor llamtitkr ITM Foglalkoztatspolitikrt Felels llamtitkrsg

 
 

Koji Lszl VOSZ elnk

 

Nesztinger Pter ITM Munkavdelmi Fosztly fosztlyvezet

 

Gregor Dvid Henkel Magyarorszg munkavdelmi vezet

 

Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fkuszpont vezet
 

2020-10-01,
A rovat tovbbi hrei
Tovbbklds e-mailben   Tovbbklds e-mailben     Nyomtats  Nyomtats

Bemutatkozs


 
KEDVEZMNYEZETT NEVE:
Innovcis s Technolgiai Minisztrium
PROJEKT CME: „Jogszer foglalkoztats fejlesztse”
SZERZDTT TMOGATS SSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hrommillird-nyolcszzmilli forint.
TMOGATS MRTKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Rszletek
PROJEKT KEZD S BEFEJEZ DTUMA: 2018.01.01. – 2021.12.31.
PROJEKT AZONOST SZMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormny az llami foglalkoztatsi szerv, a munkavdelmi s munkagyi hatsg kijellsrl, valamint e szervek hatsgi s ms feladatainak elltsrl szl 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavdelemmel s a munkagyi hatsgi tevkenysggel kapcsolatos kzigazgatsi feladatok elltsra munkavdelmi hatsgknt, valamint munkagyi hatsgknt a foglalkoztatspolitikrt felels minisztert, tovbb a fvrosi s megyei kormnyhivatalt jellte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatsgi nyilvntarts" a kzbeszerzsekhez s tmogatsokhoz honlapunkon kvl kzvetlenl is elrhet az albbi cmen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsold szervezetek

Innovcis s Technolgiai Minisztrium
Munkavdelmi Fosztly
Foglalkoztats-felgyeleti Fosztly
Postacm: 1440 Budapest, Pf.: 1.